راهنمای مطالعه
امروزه طبیعت تنها پناهگاه امن بشر غرق شده در زندگی صنعتی به حساب می آید. بد نیست به بهانه رهایی از مشکلات و دغدغه های روزمره مان، گاهی سری به مکان های جذاب و تماشایی طبیعت زیبای کشورمان بزنیم و از دیدن این مناظر اعجاب انگیز طبیعی لذت ببریم.
در هنگام تماشای طبیعت، همانقدر که دیدن کوهستان و ایستادن بر قله کوه ما را به وجد می آورد، دشت های پر از گل های رنگارنگ نیز حس شادی و نشاط وصف ناپذیری را در ما ایجاد می کند.
اگر از علاقه مندان کوهنوردی هستید، هنگام عزیمت به همدان، می توانید از کوهستان الوند و دشت تخت نادر دیدن کنید. «تخت نادر» در مسیر کوه الوند قرار داشته و یکی از دشت های وسیع و زیبای این منطقه کوهستانی به شمار می رود.
چمنزارهای سرسبز و چشمه های زلال این دشت، محیط مناسبی را برای استراحت و تمدد اعصاب گردشگران به وجود آورده است. این بار در «پاسخ از ما» شما را با کوهستان الوند و تخت نادر آشنا می کند و اطلاعات بیشتری را در این زمینه به شما ارائه می نماید.
همدان؛ استانی مملو از جاهای جذاب و دیدنی
اماکن تاریخی و فرهنگی بیشماری مانند همگتانه و آرامگاه ابوعلی سینا در دل شهر همدان جای گرفته اند و باعث شده اند تا همدان عنوان شهری با پیشینه غنی تاریخی را با خود به یدک بکشد.
اما جدای از جاذبه های تاریخی همدان که ما را به دل تاریخ می ببرند و به ما اجازه می دهند تا گذشته های دور را تصور کنیم، جاذبه های طبیعی همدان هم با مناظر بهشت گونه و رویایی شان به ما آرامش و نشاط بی حد و اندازه ای هدیه می دهند.
استان همدان از جمله استانهای کوهستانی، مرتفع و بادخیز ایران محسوب می شود که در میان کوههای سر به فلک کشیده الوند قرار گرفته است. دشت های سرسبز و زیبایی در دامنه این کوهستان پر صلابت وجود دارد. تخت نادر یکی از همین دشتهای وسیع و پوشیده از چمنزارهای سرسبز و با طراوات است.
فقط کافی است تا قدم در این دشت رویایی بگذارید، آن وقت است که با استشمام هوای پاک این تکه از بهشت، سراسر وجودتان را آرامش فرا می گیرد. تنها هوای پاک این دشت با صفا نیست که شما را به وجد می آورد، صدای دلنشین آب و پرندگان هم با روح و روان شما بازی می کنند.
دشت های زیبای دیگری هم در نزدیکی کوهستان الوند وجود دارد که چشمه های پر آب و زلالی در آن ها جاری است. از جمله این دشت ها میتوان به «دشت میشان»، «چمن شاه نظر» و «تخت رستم» اشاره کرد.
گذشته از این، جاذبه تاریخی مهمی هم در مسیر صعود به کوهستان الوند وجود دارد که نامش گنجنامه همدان است. شما می توانید به مطلب «تاریخ در هم تنیده با طبیعت در گنجنامه همدان» هم نگاهی بیندازید و اطلاعات بیشتری در این مورد به دست آورید.
کوهستان الوند
کوهستان همواره استوار الوند، جاییست که گفته می شود ابو علی سینا، طبیب و دانشمند بزرگ ایرانی، مدتی در آنجا مشغول جستجوی گیاهان دارویی بوده. حتی گفته می شود که فتحعلی شاه قاجار(دومین پادشاه سلسله قاجار) نیز برای اینکه در زمان لشگرکشی به بغداد (در سال۱۲۳۷ هجری قمری ) از بیماری وبا در امان بماند، به دامنه الوند کوه پناه برده است.
نام کوهستان «الوند» در ابتدا «اروند» بوده و در گذر زمان، نامش به الوند تغییر پیدا کرده. می گویند در گذشته، این کوهستان به این علت «اروند» نامگذاری شده که در آن زمان، شخصی را در این کوهستان دفن کرده اند که نامش «اروند» بوده.
رشته کوه الوند در جنوب و غرب استان همدان قرار دارد و علاوه بر داشتن قله های مرتفع و شیبدار، دشت های کوچک و بزرگ زیادی را در خود جای داده است. مساحت الوند ۱۳۷۵ کیلومتر مربع و ارتفاع بلندترین قله اش از سطح دریاهای آزاد ۳۵۷۴ متر است.
در شمال غرب کوهستان الوند، کوه خدابنده لو سنندج و کوه چهل چشمه کردستان قرار دارد و در جنوب شرقی اش کوه های راسوند و کوه های وفس اراک قابل مشاهده است.
در آخر، توجه شما را به بخشی از سروده زیبای شاعر و نویسنده برجسته همدانی، محمد رئوفی مهر، در وصف کوهستان با عظمت الوند جلب می کنم:
این قله الوند که فخر همدان است
بر دامنش از چشمه به کهسار روان است
سرسبزی و آن خرمی اش رشگ جنان است
بر عارف و عامی همه جا ورد زبان است
قله های معروف کوهستان الوند
تعداد بیشمار قله های کوهستان الوند با ارتفاع های مختلف باعث شده تا سالانه جمعیت زیادی از ورزشکاران و کوهنوردان از سراسر کشور از الوند و دشت های سرسبز اطرافش مانند تخت نادر بازدید کنند.
مرتفع ترین قله این کوهستان بزرگ «الوند» نام دارد و ارتفاعش ۳۵۷۴ متر است.
معروف ترین قله های کوهستان الوند از شمال غربی به جنوب شرقی عبارتاند از:
«قله آلاقلاغ، قله کرکس، قله قزل ارسلان، قله دائم البرف، قله کلاغ لان، قله الوند، قله تاریک دره، قله کمر لرزان، چهار قله، قله یخچال صاحب، قله شاه نشین، قله سرخ بلاغ و قله کلاه قاضی».
پوشش گیاهی کوهستان الوند
پوشش گیاهی غالب کوهستان الوند، نوعی بوته خاردار به نام «گون» می باشد. در فصولی مانند بهار که هوا معتدل است، ابتدا گل یخ های سفید رنگ و زیبا می رویند. بعد از آن لاله های رنگارنگ رشد می کنند. در اطراف چشمه ها، نیز گل های آلاله و سوسن سر از خاک بیرون می آورند.
البته گیاهان دیگری نیز در کوهستان الوند وجود دارد؛ به عنوان نمونه، میتوان به «پونه»، «ریواس»، «گزنه»، «موسیر»، «شیرین بیان»، «کنگر»، «طوطیا»، «مقرا»، « آزربه» و غیره اشاره کرد.
کوهستان الوند منزلگاه حیوانات مختلفی مانند گرگ، روباه، خرگوش، شغال و سمور است و این نکته ای قابل توجه و جالب برای علاقه مندان به حیات وحش ایران محسوب می شود. پرندگانی مانند عقاب سیاه و دال هم در این منطقه دیده می شوند. قوچ، میش، بز کوهی، کبک و کبوتر نیز بخش دیگری از حیوانات الوند کوه به شمار می روند.
چشمه های کوهستان الوند
کوهستان الوند دارای چشمه های زیبایی است که در گوشه گوشه ی آن جا خوش کرده اند. از جمله این چشمه ها می توان به چشمه حوض نبی، چشمه تخت نادر، چشمه کلاغ لان، چشمه قاضی، چشمه ملک، هفت چشمه، چشمه خسرو، بهشت آب، چشمه افعی و چشمه آب مروارید اشاره کرد.
دشت تخت نادر
تخت نادر یکی از زیباترین دشت های کوهستان الوند می باشد که مساحت آن حدود ۱٫۵ هکتار است. شیب این دشت بسیار کم بوده و پوشش گیاهی آن از چمنزارهای کوهستانی تشکیل شده است. ارتفاع دشت تخت نادر از سطح دریاهای آزاد ۲۹۰۰ متر می باشد.
در ابتدای دشت، چشمه آبی زلال و روان جاری است که به آن «چشمه تخت نادر» میگویند و معروفترین چشمه ای است که در مسیر دشت تخت نادر تا کوه الوند قرار دارد.
یکی از مهمترین جاذبه های طبیعی همدان که در نزدیکی تخت نادر وجود دارد، دشت میشان نام دارد.
خوشبختانه «پاسخ از ما» در مطلبی با عنوان «چشمه های جاری در چمن زارهای دشت میشان» به صورت کامل این مکان دیدنی استان همدان را معرفی نموده.
علت نامگذاری تخت نادر
از انتهای مسیر کوچه باغ های عباس آباد تا قله الوند، به هفت قسمت مجزا تقسیم شده. به هرکدام از این بخش های مختلف تخت می گویند. آخرین تخت به نام تخت نادر مشهور است و قله الوند در جنوب غربی همین تخت هفتم (تخت نادر) قرار گرفته است.
درباره نحوه نامگذاری این دشت به تخت نادر نظریه های مختلفی ارائه شده است. اول از همه، بد نیست که معنای کلمه «تخت» را بدانیم.
تخت از لحاظ لغوی به معنای زمینی مسطح و هموار در دل کوهستان می باشد که با چمن و گیاهان سبز پوشانده شده و به منظور استراحت و تفریح کوهنوردان و بازدیدکنندگان مورد استفاده قرار می گیرد. طبق گفته برخی از افراد، در گذشته های دور نادرشاه افشار از این دشت بازدید نموده و به همین دلیل نام «تخت نادر» را برای آن برگزیده اند.
البته یک نظریه دیگر هم وجود دارد؛ از آنجایی که تخت به معنای چمنزاری پرآب، مسطح، جایی برای رفع کسالت و خستگی و نادر به معنای کمیاب و بی مانند است، اینجا تحت عنوان «تخت نادر» شناخته می شود.
دسترسی به تخت نادر
برای رفتن به کوهستان الوند و بازدید از دشت زیبای تخت نادر مسیرهای مختلفی وجود دارد. یکی از مسیرهایی که میتوانید به وسیله آن خود را به تخت نادر برسانید، رفتن از مسیر سمت راست آبشار گنجنامه به سمت میدان میشان می باشد.
اگر این مسیر را به سمت میدان میشان ادامه دهید، پس از ۳۰ دقیقه پیاده روی به تخت نادر خواهید رسید.فراموش نکنید که برای عزیمت به کوه های اطراف تخت نادر باید تجهیزات کوهنوردی لازم را به همراه داشته باشید.
در نهایت باید بگوییم که مکان های دیدنی ایران تمامی ندارند! شما می توانید به شمال، جنوب، شرق یا غرب کشور سفر کنید و امیدوار به بازدید از مناظر طبیعی جدید و بکری باشید.
تیم «پاسخ از ما» سعی کرده تا برای هر سوال یا نیاز شما، جوابی صریح، قابل درک و قابل اطمینان را آماده کند. بخش گردشگری «پاسخ از ما» هم به طور ویژه ای سعی در معرفی جاهای دیدنی و اعجاب انگیز ایران دارد که شاید حتی نامشان را نشنیده باشید.
اگر دوستانی دارید که به گردشگری و دیدن طبیعت عشق می ورزند، با اشتراک گذاری این مطلب با آنها، هدیه ای مناسبی به آنها بدهید.
در پایان اگر تجربه ای از سفر به این کوهستان الوند و تخت نادر همدان دارید یا سوال و پیشنهادی در این مورد برایتان باقی مانده، در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
آرامشی که کوهستان داره، هیچ جا نداره. واقعا طبیعت رفتن دوای هر دردیه.
مژده عزیز
سپاسگزاریم که نظر ارزشمند خود را با پاسخ از در میان گذاشتید، همانطور که اشاره کردید، هیچ جایی به اندازه طبیعت باعث تمدد اعصاب و آسودگی نمی شود. کوهستان نیز به واسطه شکوه و عظمتش آرامش خاصی به انساس می دهد. اگر به مناظر طبیعی علاقه مند هستید، توصیه میکنم مقاله معرفی آبشار شوی را هم حتما مطالعه کنید.
همدان کمتر از شیراز و کرمانشاه مکان های دیدنی ندارد. اما متاسفانه مورد بی مهری قرار گرفته و کمتر دیده شده است. ممنونم از شما که زیبایی های همدان را معرفی می کنید.
هادی عزیز
ممنون از اینکه نظر خود را با پاسخ از مابه اشتراک گذاشتید. همینطور است که می گویید. همدان جاذبه های بیشماری دارد که از نظرها پنهان مانده است. خوشحالیم که این مقاله را پسندیدید. ممکن است مقاله معرفی گنجنامه هم برایتان جذاب باشد.