راهنمای مطالعه
همه ما عکس آبشار نیاگارا را بارها دیده ایم و قطعا آرزو کرده ایم که ای کاش یکبار فرصت دیدن آن را از نزدیک داشتیم. اما قطعا شرایط سفر به مرز کانادا و آمریکا برای همه ما فراهم نیست. خوب اگر نمیتوانیم زیباترین آبشار جهان را از نزدیک ببینیم چرا چمدان خودمان را برای دیدن بزرگترین آبشار خاورمیانه، نمیبندیم؟ شاید تعجب کنید اگر بگویم این آبشار در استان خوزستان خودمان قرار دارد. بله، داریم در مورد آبشار شوی صحبت می کنیم. یکی از شگفتی های طبیعت که دیدن آن روح و روان ما را به بازی می گیرد .
با پاسخ از ما همرا باشید، تا شما را از میان کلمات به دیدن آبشار کم نظیر شوی ببریم.
معرفی آبشار شوی
آبشار شوی واقع در شهر خوزستان، استان دزفول و روستای شوی میباشد که همچون جواهری با ارزش در دل کوه زاگرس لانه کرده است.
آبشار شوی، بزرگترین آبشار طبیعی خاورمیانه است که در تاریخ ۲۹ دی ماه ۱۳۹۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مسیر رسیدن به آبشار شوی، پیاده روی تقریبا طولانی مدتی را میطلبد. البته سختی پیاده روی به دیدن رخ زیبای آبشارشوی میارزد. آبشار شوی، ارتفاع۸۰ متری و عرض ۷۵ تا ۸۵ متری دارد.این آبشار، پس از خروج از یک غار از گردنهای بسیار بلند به پایین سرازیر میشود و پس از عبور از کوههای بلند و درهها به رود دز میریزد. در نهایت این آب به دریاچه سد دز در استان خوزستان میریزد .
علت نام آبشار شوی چیست؟
شوی در زبان محلی به معنای لطافت است و چه نامی زیبنده تر از این میتواند برای چنین آبشاری انتخاب شود؟ آبشاری که دیدنش و شنیدن صدای برخورد آن با سنگها افکار انسان را غرق در رویایی شیرین میکند. این آبشار چون در نزدیکی ایستگاه تله زنگ است، به آبشار تله زنگ هم معروف است.
موقعیت جغرافیایی آبشار شوی
آبشار شوی، تقریبا در ۱۰۰ کیومتری مرکز دزفول قرار دارد و تقریبا دو و نیم ساعت با دزفول فاصله دارد. این آبشار درست وسط کوه های زاگرس جا گرفته است. آبشارشوی، به ثبت آثار طبیعی ملی رسیده است.
آبشار شوی، در مرز استان خوزستان و لرستان قرار دارد و به همین خاطر، همیشه بین این دو استان بر سر این که این آبشار، متعلق به کدام استان است، اختلاف وجود دارد .
چگونه به آبشار شوی مسافرت کنید؟
برای رسیدن به آبشار شوی، دو راه ممکن وجود دارد. با توجه به شرایط خود میتوانید یکی از این دو راه را انتخاب کنید.
اتومبیل شخصی
پس از ورود به شهر دزفول از طریق جی پی اس یا تابلوهای جاده ای وارد منطقه شیهون بشوید. در صورتی که در مسیر یابی زیاد تبحر ندارید میتوانید از بومیان منطقه کمک بگیرید. پس از منطقه شیهون تقریبا ۳۰ تا ۴۰ کیلومتر جاده ناهموار را با ماشین طی خواهید کرد. بعد از آن، امکان رفتن با ماشین وجود ندارد و حدود ۳ ساعت پیاده روی و کوهنوردی نسبتا سختی را پیش رو خواهید داشت.
البته در صورتی که از آمادگی جسمانی خوبی برخوردار باشید، پیاده روی در این مسیر نه تنها برای شما سخت نخواهد بود بلکه بسیار جذاب و شیرین نیز خواهد بود. در مسیر رسیدن به آبشار اصلی شوی ، شما چند آبشار کوچک را خواهید دید. پیاده روی در مکان بکر، که پر از درختان سرسبز است و همچنین رودخانه ای که از آنجا میگذرد یک تجربه فراموش نشدنی برای شما خواهد بود.
قطار
اگر اتومبیل شخصی مناسبی ندارید با قطار میتوانید به این مکان بکر بروید. قطار تهران-اهواز شما را به مقصد میرساند.
مسافرت کردن با قطار در این منطقه لذت خودش را دارد. چون مسیر قطار از آبشارها و مناطقی که کمتر کسی این مناظر را دیده میگذرد و اگر در کنار پنجره قطار باشید بهتر از این صحنهها میتوانید لذت ببرید. مسافرت با قطار کمی راه شما را برای رسیدن به آبشار شوی ، طولانی تر اما به همان اندازه نیز شگفت انگیزتر میکند.در ایستگاه تله زنگ باید از قطار پیاده شوید، حواستان باشد که در قطار خوابتان نبرد و ایستگاه را رد نکنید! زیرا قطار قبل از رسیدن به ایستگاه تله زنگ در ایستگاههای متعددی مانند بیشه، سپیددشت، چم سنگر، کشور، تنگ هفت و تنگ پنج توقف میکند. بعد از پیاده شدن در ایستگاه تله زنگ با کمی پیاده روی باید از پل تله زنگ عبور کنید و مسیر خود را به سمت روستای شوی ادامه دهید.
تا رسیدن به روستای شوی ۳ ساعتی راه را در پیش خواهید داشت. اگر در فصل کم آبی به این منطقه رفتید، میتوانید قبل از ورود به روستا از رودخانه عبور کنید. قسمت سخت رسیدن به آبشار بعد از عبور از رودخانه شروع میشود. شما باید از یک تنگه عبور کنید. بعد از گذشتن از این منطقه به آبشار شوی میرسید و محو تماشای این جاذبه طبیعی خواهید شد. مطمئن باشید تماشای آب زلال، منطقه خلوت و دست نخورده ارزش این پیمایش طولانی مدت را خواهد داشت.
?توجه :
برای اینکه از رودخانه و تنگه عبور نکنید، میتوانید داخل روستا شده و کوهنوردی را انتخاب کنید. فقط به یاد داشته باشید این کوه شیب تندی دارد اما مناسبتر و کم خطرتر از مسیر قبلی است. قبل از انتخاب مسیر حتما توانایی و لوازم خود را به دقت بررسی کنید تا بتوانید بهترین راه را با توجه به قابلیتهای خود برای رسیدن به آبشار شوی انتخاب کنید.
همانطور که گفته شد مسیر تقریبا سختی تا آبشار وجود دارد و این باعث شده افراد کمی به آبشار شوی بروند و این منطقه بکر و دست نخورده باقی بماند. سفر به آبشارشوی، هیجانها و خطرات خود را دارد.نقطه جالب و کنجکاوانه این است که تا عبور از آخرین پیچ، آبشار دیده نمیشود.
بهترین فصل برای رفتن به آبشار شوی
اگر به دنبال مکان جالب و بکر برای تعطیلات عید هستید ما به شما آبشار شوی را پیشنهاد میدهیم.
بهترین زمان برای سفر به این منطقه اواخر اسفند تا اواخر اردیبهشت است.
در این زمان آب و هوا معتدل است و طبیعت نیز در اوج زیبایی خود قرار دارد. در تابستان چون هوا گرم میشود و شما پیاده روی تقریبا طولانی دارید ممکن است گرمای هوا برای شما اذیت کننده باشد.
این منطقه در مکان نیمه کوهستانی قرار دارد در فصل پاییز و زمستان هوا سرد میشود و چون مسیر سختی دارد با بارش برف و باران راه را سختتر و حتی گاهی صعب العبور میکند. البته اگر مسیر را میشناسید و تجهیزات سفر زمستانی را دارید میتوانید از دیدن این طبیعت زیبا در پاییز و زمستان هم لذت ببرید.
آبشار دوم شوی
بعد از تقریبا نیم ساعت پیاده روی از آبشار اصلی شوی، به آبشار دوم شوی میرسیم. این دو آبشار، مثل دوقلوهایی هستد که دور از هم قرار گرفتند. آبشار دوم شوی، به آبشار سنگ مار هم معروف است. این آبشار در مقایسه با آبشار اصلی، از ارتفاع کمی برخوردار است ولی پرآبتر از آبشار اصلی به نظر میآید.
تفریحات آبشار شوی
۱ – کوهنوردی و طبیعت گردی
در مسیر رسیدن به آبشار ، از طبیعت بسیار زیبایی عبور میکنید. پوشش جنگلی سرسبز ،رودخانه ، آبشارهای کوچک موجود در مسیر از جاذبه های بکر این منطقه است. این منطقه پوشش گیاهی و جانوری زیادی دارد. گیاه سبز رنگی که پشت دیوار آبشار روییده میشود از نظر اهالی آن محله خاصیت درمانی دارد.
۲ – آب تنی کردن در حوضچه
بعد از یک پیاده روی و تحمل سختی راه، یک آب تنی و آب بازی در حوضچه زیر آبشارشویمیچسبد. آب با فشار از درون غار بالای آبشار عبور میکند و به سمت پایین سرازیر میشود. دیدن این صحنه جذاب و عظیم از لذتهای این گردش است.
نکات لازم برای سفر به آبشار شوی
- چون مسیر رفتن به آبشارشوی، پیاده روی و کوهنوردی نسبتا سختی دارد، همراه داشتن کفش مناسب از واجبات این گردش است.
- اگر با ماشین قصد دارید به آبشار برورید بهتر است از ماشین های شاسی و مینی بوس استفاده کنید. برای این منظور میتوانید به ماشینهای محلی سوار شوید.
- در نزدیکی آبشار شوی، امکانات رفاهی وجود ندارد. پس بهتر است همه وسایل لازم را با خود همراه داشته باشید.
- اگر قصد کمپ در نزدیکی آبشار را دارید چادر مناسب با خود همراه داشته باشید.
- بهتر است برای رفتن به آبشارشوی، همراه با یک راهنما بروید. چون مسیر آبشار، کوهنوردی زیادی دارد و منحرف شدن از این مسیر راه را برای شما طولانی میکند.
- در نظر داشته باشید این منطقه بکر است. پس از جا گذاشتن آشغالها در این مکان جدا خوداری بفرمایید. و کیسه زباله را با خود همرا داشته باشید تا بقیه هم از دیدن این منطقه بکر لذت ببرند.
- این گردش و رفتن به آبشار برای همه افراد با توانایی متوسط جسمانی، به جز افرادی که دارای سابقه بیماری قلبی هستند و افرادی با ناتوانی جسمی پیشنهاد میشود.
- برای پختن غذا اگر نیاز به آتش دارید حتما با خود چراغ خوراکی مسافرتی همراه داشته باشید. چون هیزم آتش در این مکان کم پیدا است.
- بهتر است برای این گردش بیش از یک روز را در نظر بگیرید. تا با خیال راحت از مسیر و خود آبشار شوی لذت ببرید.
ویدئوی آبشار شوی
ویدئوی زیر در زمستان سال ۹۷ تصویربرداری شده است.
کلام آخر
آبشار شوی در میان هیاهوی تبلیغاتی ابر شهرها گم شده است. شاید کمتر کسی از این بهشت گمشده در دل ایران خبر داشته باشد.
برای گشتن ، دیدن و لذت بردن در ایران ، مناطق بسیار زیادی وجود دارد که متاسفانه درباره آنها به خوبی اطلاع رسانی نشده است. امیدواریم با معرفی آبشار شوی توانسته باشیم کمکی در راه ترویج گردشگری به مناطق ناشناخته و یا کمتر شناخته شده در ایران کرده باشیم.
اگر به سفر و گردشگری علاقمندید، پیشنهاد میکنم بخش معرفی جاذبههای گردشگری در وبسایت پاسخ از ما را دنبال کنید.
اگر به این آبشار بی نظیر سفر کردهاید خوشحال می شویم نظر خود را در باره این جاذبه بی نظیر گردشگری با ما در پایین همین صفحه در بخش نظرات به اشتراک بگذارید .
ممنون از تیم پاسخ از ما به خاطر مقاله خوبتون
من هرگز به این منطقه سفر نکرده بودم و اصلا فکرش را هم نمی کردم که چنین آبشار بی نظیری در خوزستان وجود داشته باشد. . این آبشار قطعا جاییست که من برای سفر خود بعد از کرونا انتخاب کرده ام و در اولین فرصت حتما به این منطقه سفر می کنم .
علیرضای عزیز
خوشحالیم که مقاله برای شما مفید بوده و خوشحال می شویم در صورت سفر به این منطقه تجربیات خود و عکس های سفرت را با ما به اشتراک بگذاری.