راهنمای جامع و کامل آشنایی با ارز دیجیتال

ارز دیجیتال

این روزها محال است اسم ارز دیجیتال به گوشتان نخورده باشد. سال ۲۰۲۱ سال ارزهای دیجیتال است و کمتر کسی را می‌توان دید که حداقل اندک اطلاعاتی از این ارزها نداشته باشد. در سال اخیر، ارزهای دیجیتال وِرد زبان همه بود. عده‌ای هم خودشان دستی بر آتش داشتند و از راه خرید و فروش همین ارزها کسب درآمد می‌کردند. با ورود به سال جدید و تغییری که در نرخ بیت کوین به وجود آمد، حتی شوق و اشتیاق برای خریدن آن دو چندان شد. شما تا چه اندازه درباره‌ی موضوع ارزهای دیجیتال اطلاعات دارید؟ انواع ارزهای دیجیتال را می‌شناسید؟ روش ماینینگ و استخراج آن را می‌دانید؟ اصلا می‌دانید برای خرید و فروش و ورود به این عرصه، چگونه باید اقدام کرد؟

در این مقاله از «پاسخ از ما» قصد داریم یک راهنمای جامع و کامل از ارز دیجیتال داشته باشیم. این ارزها را با نام کریپتو کارنسی نیز می ‌شناسند. بهتر است بدانید که هر چند که کسب درآمد از راه خرید و فروش این ارزها آسان و پر سود است، اما همچون راه رفتن بر روی تیغه‌ی شمشیر می‌ماند! ریسک آن بسیار بالاست و البته به دانش، مهارت و تجربه‌ی کافی هم نیاز دارد. از این رو، برای اینکه با مفاهیم اولیه‌ی این مقوله آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه فرمایید.

ارز دیجیتال چیست؟

ابتدا بیایید به معنا و مفهوم ارز دیجیتال پی ببریم و بدانیم که اصلا این ارز چیست؟ به زبان ساده، ارز دیجیتال یا همان کریپتو کارنسی ارزی است که وجود خارجی ندارد و صرفا در فضای دیجیتال نمود پیدا می‌کند. این ارزها بر پایه‌ی علم رمزنگاری و کد نویسی به وجود آمده ‌اند و به صورت کلی، تحت فناوری بلاک چین فعالیت می کنند. بلاک چین را می توان با ذکر یک مثال عینی و شفاف توضیح داد. در حالی که برای انجام تراکنش های مالی به یک واسطه مانند بانک نیاز داریم، اما بلاک چین این امکان را در اختیار خریداران و فروشندگان (ارسال کنندگان و دریافت کنندگان پول مجازی) می گذارد تا به صورت مستقیم با یکدیگر ارتباط داشته باشند. در این صورت، بلاک چین نیاز به یک شخص ثالث به عنوان واسطه را از بین می برد. به این شکل از تراکنش «همتا به همتا» می گویند.

همچنین، در رابطه با بلاک چین می ‌توان گفت که این فناوری ویژگی‌های به خصوصی را برای انواع ارزهای دیجیتال به ارمغان آورده است: از جمله این ویژگی ها می توان از شفافیت، امنیت، تغییر ناپذیری و البته غیر متمرکز بودن نام برد. یکی از ویژگی‌های بسیار مهم ارز کریپتو همین غیرمتمرکز بودن آن است.

در صورت تمایل به خرید کتاب تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه اثر جان جی.مورفی نشر چالش میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.

غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال بدین معناست که:

  • هیچ گروه، نهاد، سازمان ، دولت و یا فرد خاصی آن را کنترل نمی‌کند
  • امنیت آن بسیار بالاست و احتمال کلاهبرداری در آن اندک است
  • تنها بین افراد دست به دست می‌گردد و تورم بر روی آن تاثیری ندارد
  • برای خرید و فروش آن هیچ نوع واسطه‌ای وجود ندارد
  • به علاوه، نیازی به افتتاح حساب در یک بانک نخواهید داشت.

تاریخچه‌ی رواج کریپتو کارنسی یا ارز دیجیتال به سال ۲۰۰۸ باز می‌گردد. البته تا پیش از آن نیز ارزهای دیجیتال وجود داشتند، اما بیت کوین گل سرسبد تمامشان شد و نهایتا خرید و فروش آن در سال ۲۰۲۱ به اوج خودش رسید.

رمز ارز یا ارز دیجیتال را می‌توان به مثابه‌ی همان ریال و دلار و یورو در فضای مجازی دانست؛ پولی که نمی‌توان آن را لمس کرد یا به چشم دید، اما ارزش و اعتبار و امنیتش ده ‌ها برابر از ارزهای فیزیکی بالاتر است. گفتنی است که برای استخراج و به دست آوردن بعضی از این ارزها می ‌بایست از راهکارهایی چون ماینینگ (که البته اسمش را در این چند وقت بسیار شنیده‌اید و به معنای استخراج ارز رمزنگاری شده و روند جمع‌آوری آن به عنوان پاداش کاری اشاره دارد که ماینرها یا استخراج کنندگان ارز دیجیتال انجام می دهند) استفاده کرد یا اینکه ارزهایی را خریداری نمود که پیش تر استخراج شده‌ اند.

تفاوت ارز دیجیتال و پول‌های فیزیکی

همان طور که در بخش پیشین اندک اشاره‌ای کردیم، رمز ارز یا همان ارز دیجیتال در حقیقت وسیله ای برای مبادله است که به صورت مجازی در بستر اینترنت وجود دارد. این نمونه ارزها را نه می‌شود دید و نه می‌شود لمس کرد؛ با این حال می‌توان ادعا کرد که دنیای آینده حول محور همین ارزها خواهد چرخید. ارز دیجیتال با پول فیزیکی فرق بسیاری دارد و به صورت کلی ماهیتشان نسبت به هم متفاوت است.

از تفاوت‌های رمز ارز و پول فیزیکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تراکنش هایی که با رمز ارز انجام می شوند، غیر قابل بازگشت هستند.

تراکنش‌هایی که با انواع کریپتو کارنسی انجام می‌شود، به هیچ عنوان قابل بازگشت نیست. بگذارید این موضوع را با ذکر یک مثال واضح تر بیان کنم؛ فرض کنید که پولی را به اشتباه برای حساب دیگری کارت به کارت کرده‌اید. در این صورت، شما می‌توانید با مراجعه به بانک و با چند راهکار ساده در نهایت پولتان را به حساب خود بازگردانید. اما در مورد ارز دیجیتال هرگز چنین قابلیتی وجود ندارد. اگر خدای ناکرده به اشتباه مقداری ارز را برای فرد ناشناسی بفرستید، زمین و زمان را هم که به هم بدوزید، آن ارز برنخواهد گشت!

  • تراکنش هایی که با ارز دیجیتال انجام دهید، ناشناس و مخفی هستند

یکی از نکات مثبت و البته یکی از جنبه‌ های تاریک و منفی ارزهای دیجیتال، ناشناس بودن تراکنش های انجام گرفته با آن ها است. بدین معنا که هرگز نمی‌توان پی برد صاحب یک مقدار ارز دیجیتال کیست، کجا زندگی می‌کند و یا راه دسترسی به او چیست. در «رمز ارزها» اطلاعات هویتی صاحب آن قابل شناسایی نیست و اصل بر حفظ حریم خصوصی افراد است. از این روست که این قابلیت را هم می‌توان نوعی موهبت برشمرد، هم اینکه می‌توان آن را تاریک و زیان بخش دانست؛ زیرا به طور مثال، دست برخی افراد و سازمان ها را برای انجام فعالیت های غیر قانونی حسابی باز می‌گذارد.

 

 

  • استفاده از ارز دیجیتال حد و مرزی ندارد

به باور بسیاری و البته بنا بر تجربه، رمز ارزها هیچ حد و مرزی ندارند، محدود به یک کشور نیستند و حتی اگر امکانش بود، سیاره ‌های مختلف هم مانع گسترش آن نمی ‌شدند! همین ویژگی منحصر به فرد ارز دیجیتال باعث شده که جابجایی آن بین افراد و حساب ‌های مختلف تنها در عرض چند دقیقه انجام شود؛ در حالی که همان مقدار جابجایی در ارزهای فیزیکی شاید چندین روز به طول می ‌انجامید. علاوه بر این موضوع، امنیت کریپتو کارنسی ها (ارزهای رمز نگاری شده) بسیار بالاست و جای هیچ نگرانی بابت اینکه کسی آن را چنگ شما به در آورد، وجود نخواهد داشت!

  • ارز دیجیتال محدود و انحصاری نیست

به قول معروف، رمز ارزها ارث پدری هیچ کس نیست! یکی از بزرگترین تفاوت ‌های ارزهای دیجیتال با ارزهای فیزیکی، عدم انحصاری بودن آنهاست. شما برای اینکه بتوانید از این ارزها استفاده کنید، برای اینکه بتوانید آن ها‌ را بخرید و بفروشید و در نهایت از آن ‌ها کسب درآمد کنید، لازم نیست به سراغ هیچ شخص، دولت یا موسسه‌ی خاصی بروید، لازم هم نیست از کسی اجازه بگیرید. تنها خودتان هستید و فرد ناشناس مقابلتان.

انواع ارز دیجیتال کدام است؟

کرپیتو کارنسی را به صورت کلی می‌توان به دو دسته ‌بندی مختلف تقسیم نمود؛ اولی با نام آلت کوین (Altcoin) یا همان کوین معمولی (به تمام ارزهای رمزنگاری شده‌ای که پس از بیت‌ کوین معرفی شده اند، آلت کوین می گویند) شناخته می‌شود؛ دسته دوم نیز توکن نام دارد. توکن ها برخلاف آلت کوین ها دارای بلاک چین مستقل نیستند و بر روی بستر بلاک چین اتریوم جا به جا می شوند. البته باید توجه داشت که بیت کوین حسابش از این دو دسته‌بندی جداست.

انواع ارز دیجیتال

تفاوت کوین و توکن به طور کامل در زیر آمده است:

  • آلت کوین یا کوین

هر ارز دیجیتال که از نوع کوین باشد، بلاک چین مخصوص و منحصر به خودش را دارد. گفته می‌شود که برای ساخت این نوع از رمز ارزها از کدنویسی ‌های اولیه‌ی بیت کوین بهره‌گیری شده است؛ پس به نوعی می‌توان گفت که آلت کوین ‌ها زیرمجموعه‌ای از بیت کوین ها هستند. البته همه‌ی کوین‌ ها به این صورت نیستند و کدنویسی هایشان به طور کلی با بیت کوین متفاوت است (مثل رمز ارز اتریوم و ریپل). همچنین، آلت کوین ها در نوع و نحوه استخراج و البته گستره‌ و طیف کاربری با توکن متفاوت است.

  • توکن

نوع دیگر ارز دیجیتال توکن است. توکن خود به دو دسته‌ی «توکن اوراق بهادار» و «توکن کاربردی» تقسیم‌ بندی می ‌شود. در حقیقت، توکن ‌ها بر اساس و پایه‌ی رمز ارزهای دیگری همچون اتریوم ساخته و پرداخته می‌ شود. همچنین، «توکن ها» برخلاف «آلت کوین ها» بلاک چین مجزایی نیز ندارند. از همین رو، برای زیست خود از فناوری بلاک چین اورجینال استفاده می‌کنند. در نهایت می‌توان گفت که ماهیت توکن ها با رمز ارز ها متفاوت بوده و البته کاربری آن‌ ها نیز به کل با هم فرق دارد.

رمز ارزهای معروف و شناخته شده

تعداد ارزهای دیجیتال موجود در سال ۲۰۲۱ از آنچه که فکر می کنید خیلی بیشتر است؛ به طوری که بعد از شنیدنش مغزتان سوت خواهد کشید! به طور مثال، تنها در سال اخیر حدود ۲۲۰۰ نوع رمز ارز در بازار وجود داشته است و بیش از نود درصدشان نیز بلااستفاده هستند و به اصطلاح مرده ‌اند؛ یعنی حتی خود سازنده ‌شان هم از آن ها خبر ندارد.

اما از معروف ‌ترین و با ارزشمند ترین ارزهای دیجیتال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیت کوین (Bitcoin)

بیت کوین گل سرسبد تمام ارزهای دیجیتال، معتبرترین ارز دیجیتال موجود، غول دنیای رمز ارزها و ارزی می باشد که توانست در سال گذشته زندگی بسیاری از افراد را زیر و رو کند؛ عده ‌ای را یک شبه ثروتمند سازد و از طرف دیگر، عده‌ای را از عرش به فرش برساند. بیت کوین (Bitcoin) پرقدمت ‌ترین ارز دیجیتال است و حدودا ۱۰ سال عمر دارد، اما در طی همین چند سال، حسابی تاریخ ‌سازی کرده است. در حال حاضر، ارزش هر بیت کوین چیزی حدود ۳۵ هزار دلار است.

  • اتریوم (Ethereum)

یکی از دیگر از انواع با ارزش کریپتو کارنسی، اتریوم است. ارزش اتریوم به نسبت بیت کوین، در جایگاه دوم قرار می‌گیرد، اما کسانی که در زمینه خرید و فروش ارز دیجیتال تجربه و دانشی دارند، بدون شک مقداری از این ارز را نیز در اختیار دارند. اتریوم در سال ۲۰۱۴ وارد بازار شد و انواع توکن ‌ها را می‌توان بر اساس آن به وجود آورد. اکنون، ارزش اتریوم در حدود ۲۵۰۰ دلار است.

  • بایننس کوین (BNB)

از انواع دیگر رمز ارزهای با ارزش موجود در بازار، بایننس کوین است. این ارز با نماد «BNB» شناخته می‌شود و در حال حاضر، چیزی حدود ۳۷۰ دلار ارزش دارد و رتبه‌ی سوم را به خود اختصاص داده است. این رمز ارز، در اصل توسط صرافی اینترنتی بایننس به وجود آمده است و هدف آن نیز تامین مالی همین صرافی بوده است. به هنگام پرداخت کارمزد تراکنش‌های مالی صرافی بایننس، از همین ارز دیجیتال استفاده می‌شود.

  • بیت کوین کش (Bitcoin Cash)

بیت کوین کش یکی از فورک ‌ها یا همان زیرشاخه‌های بیت کوین است و در سال ۲۰۱۷ به وجود آمده است. فورک به آپدیت و به روز رسانی و یا ایجاد بلاک چین جدید در نرم افزارهای ارزهای دیجیتال توسط برنامه نویسانان گفته می شود که به خاطر نارضایتی از شرایط موجود در آن نرم افزارها به وجود می آید.

ارزش بیت کوین کش (Bitcoin Cash) به پای بیت کوین اصلی نمی‌رسد، اما باز هم به نسبت سایر رمز ارزهای موجود از ارزش بالایی برخوردار می باشد. هم اینک، قیمت این ارز دیجیتال چیزی حدود ۶۱۵ دلار است.

  • ریپل (Ripple)

ریپل یکی از کاربردی ‌ترین انواع رمز ارز است. از ارز دیجیتال ریپل می ‌توان برای انجام انواع تراکنش ‌ها استفاده کرد؛ با این رمز ارز تراکنش های شما بسیار سریع، آسان و بدون هیچ گونه دردسری انجام می گیرد. طبق پیش ‌بینی متخصصان، سازندگان ریپل قصد دارند که در سرتاسر دنیای اقتصاد حضور داشته باشند و کاری کنند که تمام معاملات به استفاده از این نوع ارز دیجیتال سوق پیدا کند. ریپل را با نام «XRP» نیز می‌شناسند. ارزش این نوع رمز ارز در حال حاضر کمتر از یک دلار (۰٫۸) است.

استخراج و ماینینگ رمز ارز

به زبان ساده، برای تولید و کسب و درآمد از ارز دیجیتال، از رایانه‌ های پیشرفته و مخصوصی استفاده می‌شود و تنها کارشناسان خبره قادر به به انجام آن خواهند بود. این روش تولید را اصطلاحا استخراج رمز ارز می‌نامند، که البته لازم به ذکر است برق و انرژی زیادی را می‌طلبد و اکثر کشورها معمولا به دلیل این حجم از صرف انرژی، با استخراج ارز دیجیتال مخالف اند(خودتان پیدا کنید پرتقال فروش را). افراد معمولی همچون ما می‌توانند به کمک صرافی ‌های اینترنتی و با خرید و فروش و به قول معروف ترید ارز دیجیتال از این راه کسب درآمد داشته باشند. البته در بخش بعدی به این موضوع بیشتر خواهیم پرداخت.

استخراج ارز دیجیتال

از طرف دیگر، اگر بخواهیم تخصصی‌تر روند استخراج و تولید رمز ارز را برای شما شرح دهیم، باید بگوییم که برای انجام این روند، به چیزی به اسم «هش یا Hash» احتیاج دارید. کار «هش» این است که هر بلوک اطلاعاتی را در شبکه‌ی بلاک چین به بلوک پیشین خود متصل و مرتبط سازد. متخصصان این عرصه ارز دیجیتال به کمک این کد یک بلوک جدید ایجاد کرده و آن را به بلاک چین اضافه می‌کنند. در نتیجه‌ی این امر، رمز ارز به وجود می‌آید یا استخراج می‌شود.

مراحل استخراج کریپتو کارنسی به شرح زیر است:

۱- انجام تراکنش با رمز ارزهای موجود در کیف پول و تلاش برای ارسال آن به دیگری

۲- منتظر ماندن برای انتخاب این تراکنش توسط یک ماینر

۳- تبدیل شدن تراکنش به بلاک توسط ماینر

۴- افزوده شدن به بلاک پیشین توسط ماینر، گرفتن امضا برای تراکنش و شروع فرایند ماینینگ

۵- اخذ امضا (یا اثبات کار) و انتشار آن برای سایر ماینرها

۶- تایید صحت امضا توسط سایر ماینرها و تطبیق هش با آن

۷- افزوده شدن بلاک به زنجیره و اتمام فرایند استخراج رمز ارز

در صورت تمایل به خرید کتاب بیندیشید و ثروتمند شوید اثر ناپلئون هیل نشر زرین کلک میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.

صرافی‌های ارز دیجیتال و کسب درآمد

همان طور که در بخش پیشین اشاره کردیم، استخراج ارز دیجیتال و یا به اصطلاح همان ماینینگ برای افراد عادی ممکن نیست؛ هم دانش و تخصص و ابزار می‌خواهد و هم مصرف برق بسیاری را می طلبد، اما چطور و چگونه می‌توان از ارز دیجیتال کسب درآمد نمود؟ راهکار کسب درآمد از رمز ارز این است که به مبادله ارز دیجیتال بپردازیم. مبادله ارز دیجیتال راهی است که نه دردسر چندانی دارد و نه اینکه به هزینه‌ی زیادی نیاز دارد.

شما برای ترید رمز ارز تنها به یک بودجه‌ی اولیه نیاز دارید که به کمک آن مقداری از یکی ارزهای دیجیتال را خریداری نمایید. این کار از طریق صرافی های ارز دیجیتال ممکن خواهد بود. بعد از آن، می‌توانید با مبادله و خرید و فروش رمز ارز به دارایی خود بیفزایید. البته این کار به دانش و بینش اقتصادی، آگاهی از وضعیت بازار، شناخت کافی از دنیای ارزهای دیجیتال و همچنین به صبر و بردباری نیز نیاز دارد.

حال طبق اشاره‌ای که در فوق داشتیم، شما برای تبادل ارز دیجیتال، نیازمند داشتن یک حساب در یکی از صرافی ‌های ارز دیجیتال هستید. این صرافی‌ها را بر اساس معیارهای مختلف، می‌توان به دسته‌های مختلفی تقسیم کرد.

به طور مثال، بر اساس نوع تبادل، تقسیم‌بندی صرافی های رمز ارز به شرح زیر است:

  • صرافی کریپتو کارنسی با کریپتو کارنسی (مثل بایننس)
  • صرافی کریپتو با ارز فیات (مثلا بیت کوین به ریال)
  • صرافی ارز فیات با کریپتو
  • صرافی ارز فیات با ارز فیات

یا بر اساس نوع فعالیت، صرافی های ارز دیجیتال را می‌توان به شکل زیر تقسیم کرد:

  • صرافی‌های متمرکز (بر حساب و اموال شما نظارت وجود دارد)
  • صرافی‌های غیر متمرکز (نظارتی وجود ندارد و امنیتش بالاتر است مثل بایننس)
  • صرافی همتا به همتا
  • صرافی‌ های تبدیل سریع
  • صرافی‌ های مشتقه

 

 

در نهایت، از انواع صرافی های ارز دیجیتال در ایران می‌توان به صرافی «تبدیل»، «نوبیتکس» و «والکس» اشاره کرد. از بهترین صرافی‌ های ارز دیجیتال خارجی نیز می‌توان از «بایننس»، «کوینکس» و یا «هات بیت» نام برد؛ که البته برای استفاده از آن ‌ها به سرور مجازی VPS نیاز داریم که از طریق آن ها بتوانیم بدون مشکل در بازار ارز دیجیتال فعالیت داشته باشیم.

سوالات متداول

row]

1. ارز دیجیتال چیست؟

ارز دیجیتال، در حقیقت نوع خاصی از ارز می باشد که تنها در فضای مجازی و در بستر اینترنت وجود دارد. نه می‌توان آن را دید و نه می‌توان لمسش کرد، با این حال ارزش و امنیت آن از پول فیزیکی بیشتر است.

2. استخراج ارز دیجیتال به چه صورت است؟

استخراج ارز دیجیتال یا ماینینگ به کمک کامپیوترهای پیشرفته ای در طی فرآیندهای پیچیده و البته با مصرف برق بسیار زیاد انجام می‌شود. از این رو، برای افراد عادی ممکن نیست.

3. بهترین ارزهای دیجیتال موجود کدامند؟

در حال حاضر، بیت کوین با ارزش‌ترین و بهترین رمز ارز است. در مقام‌های بعدی، اتریوم، بایننس کوین، بیت کوین کش، ریپل، دوج کوین و… قرار می‌گیرند.

4. چگونه می‌توان از ارز دیجیتال کسب درآمد کرد؟

باید برای کسب درآمد از رمز ارز، به تبادل و خرید و فروش آن پرداخت. به کمک صرافی‌های ارزهای دیجیتال موجود در اینترنت، می‌توان این کار را انجام داد.

5. بهترین صرافی های رمز ارز موجود کدامند؟

از بهترین صرافی‌های رمز ارز ایرانی، می‌توان به صرافی تبدیل، نوبیتکس و والکس اشاره کرد. از بهترین صرافی‌های خارجی نیز می‌توان از بایننس، کوینکس و هات بیت نام برد.

[/row]
    اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات پاسخ از ما در ایمیل خود مطلع شوید، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید:

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com