سال ۹۸ یکی از سال های بسیار پر حادثه برای ایرانیان بود؛ سالی که آبستن حوادث تلخ و شیرین زیادی بود. به طوری که اتفاقات خوب سال ۹۸ اصلا به چشم نمیامد.
هر چند اتفاقات بدی مانند سیل شیراز و سیستان و بلوچستان، زمین لرزه آذربایجان شرقی، شیوع ویروس کرونا، سقوط هواپیمای اکراینی و… در سالی که گذشت، رخ داد، اما نباید از اتفاقات خوبی هم که در سال ۱۳۹۸ رقم خورد، چشم پوشی کرد.
ثبت دو تار خراسان در فهرست میراث ناملموس یونسکو، ساخته شدن ربات غول پیکر رستم با هدف معرفی شخصیت های اساطیری، تولید محصولات عقرب و مشتقات آن برای درمان بیماری هایی نظیر آلزایمر، تبدیل زباله ها به مصالح ساختمانی با فناوری نوین، کسب مدال طلای تیم تکدواندوی دختران نونهال و… تنها گوشه ای از خبرهای خوبی هستند که در سال گذشته رخ دادند.
اتفاقات تلخی مانند شیوع ویروس کرونا در سال ۱۳۹۸ کام همه مردم ایران را تلخ کرد. به همین دلیل، ما تصمیم گرفتیم تا در این مقاله از «پاسخ از ما» به اتفاقات خوبی بپردازیم که در سال ۱۳۹۸ رخ داد، تا اتفاقات خوب سال ۹۸ در سایه اتفاقات بد به فراموشی سپرده نشوند.
۱ – کیهان کلهر برنده جایزه وومکس سال ۲۰۱۹ شد
یکی ازاتفاقات خوب سال ۹۸ را کیهان کلهر رقم زد. کیهان کلهر، کمانچه نواز مشهور ایرانی، متولد ۳ آذرماه سال ۱۳۴۲ در شهرستان اسلام آباد غرب است. وی از سن دوازده سالگی موسیقی را به شکل حرفه ای آغاز کرد.
میزان پیشرفت او به حدی بود که در همان دوران نوجوانی اش جذب رادیو تلویزیون کرمانشاه (بخش ارکستر رادیو) شد. «کلهر» برای پیشرفت بیشتر در هنر موسیقی و در حالی که هفده ساله بود، راهی ایتالیا و سپس کانادا شد.
بخش اصلی فعالیت های هنری «کیهان کلهر» در ایران، پس از بازگشت از کانادا شروع شد. اولین گام در این راستا عضویت در گروه دستان و اجرا در کنار «ایرج بسطامی» و «شهرام ناظری» بود.
علاوه بر این، می توان به نوازندگی او در کنار «حسین علیزاده» و «محمدرضا شجریان» اشاره کرد. نتیجه این همکاریها، تولید آلبوم های محبوب و ماندگاری در موسیقی ایران شد.
آلبوم های «زمستان»، «بی تو به سر نمی شود»، «شب سکوت کویر»، «ساز خاموش» از جمله این موارد هستند.
کیهان کلهر علاوه بر نوازندگی در کنار خوانندگان ایرانی، با موسیقی دانان خارجی نیز همکاری داشته. به عنوان مثال، می توان به نوازندگی در کنار «یویوما» در پروژه «جاده ابریشم» اشاره کرد.
«حسین خان» (هند)، «اردال ارزنجان» (ترکیه)، «تومانی دیاباته» (مالی) از دیگر موسیقی دانان خارجی هستند که «کلهر» به همکاری با آنها پرداخته است.
به همین دلیل، نام وی نه تنها در سطح ملی، بلکه در سطح بین المللی نیز به عنوان یک کمانچه نواز مطرح می درخشد.
یکی از افتخارات کیهان کلهر، کسب «جایزه گرمی» بخش بهترین موسیقی جهانی در سال ۲۰۱۷ است. این جایزه مربوط به کار مشترک «کلهر» با «تیم نوازندگان جاده ابریشم» به سرپرستی «یویوما» می باشد.
وی اولین موسیقیدان ایرانی است که موفق به دریافت این جایزه شده است. البته پیش از این، خوانندگان مطرح ایرانی از جمله «محمدرضا شجریان» و «حسین علیزاده» به عنوان کاندیدای دریافت «جایزه گرمی» معرفی شده بودند، اما از دستیابی به آن بازماندند. اگر علاقه دارید از نامزدی های استاد شجریان آگاه شوید، «مقاله محمدرضا شجریان، خسرو آواز ایران» را مطالعه بفرمایید.
افتخارات کلهر تنها به «جایزه گرمی» ختم نمی شود، بلکه می توان «جایزه وومکس» را نیز به این لیست اضافه کرد «جایزه جهانی موسیقی اکسپو» یا همان «جایزه وومکس» (Womex) هر ساله و در ماه اکتبر، به شایسته ترین فرد در زمینه موسیقی اعطا می شود.
بیست و یکمین سالگرد تاسیس این جایزه در سال ۲۰۱۹، در حالی به کار خود خاتمه داد که کیهان کلهر را به عنوان «مرد سال موسیقی جهان» معرفی نمود.
به این ترتیب، کمانچه نواز چیره دست ایرانی جایزه خود را طی مراسمی در کشور فنلاند دریافت کرد؛ مراسمی که به اجرای گروه خنیاگران مهر با سرپرستی بهزاد عبدی مزین شده بود.
دلیل اهدای این جایزه به کیهان کلهر، هم مهارت و تسلط بالا در نواختن کمانچه و هم تلاش برای شناساندن موسیقی کلاسیک ایران در سراسر جهان عنوان شده است. کسب جایزه وومکس توسط کیهان کلهر در سال ۲۰۱۹، برگ زرینی برای موسیقی سنتی ایران است.
۲ – علیرضا قربانی برای قطعه «رویا» از آلبوم «صداها و پل ها» برنده جایزه جهانی اکادمیا ۲۰۱۹ شد
علیرضا قربانی متولد بهمن ماه سال۱۳۵۱ میباشد. وی از ۶ سالگی آموزش قرائت قرآن را به صورت جدی دنبال میکرد و توانست به موفقیتهای چشمگیری در این زمینه دست پیدا کند.
قربانی از همان دوران کودکی علاقه شدیدی به موسیقی سنتی پیدا کرد، به طوری که تصنیف های قدیمی را با شور و شوق زیادی میخواند.
سپس وی در ۱۳۶۳ آموختن موسیقی را در کنار اساتید مجرب شروع کرد. علیرضا قربانی فارغ التحصیل رشته بیولوژی از دانشگاه شهید بهشتی است.
قربانی اظهار کرده که «استاد بنان» بیشترین تاثیر را در وی گذاشته است. به دلیل تحریرهای زینتی در گام بلند و صدای مخملی اش، به او لقب «شجریان دوم» را داده اند.
علیرضا قربانی ازدواج کرده و حاصل این ازدواج دو فرزند به نام های حافظ و آواز میباشد. نقطه عطف زندگی هنری علیرضا قربانی، آشنا شدن وی با استاد «علی تجویدی» بود که از این طریق توانست با «فرهاد فخر الدینی» نیز آشنا شود و با «ارکستر موسیقی ملی» همکاری کند.
به لطف این اساتید، علیرضا قربانی تجربه های جدیدی از موسیقی را با نامهای «موسیقی گلها»، «برگ سبز» و «شاخه گلهای رادیو» کسب کرد.
اولین اجرای علیرضا قربانی به عنوان خواننده در ارکستر ملی ایران با همکاری «فرهاد فخر الدینی»، رهبر چیره دست موسیقی، در سال ۱۳۷۸ اتفاق افتاد.
اولین آلبوم موسیقی علیرضا قربانی آلبوم «اشتیاق» است که توانست سر و صدای زیادی به پا کند. وی به دلیل داشتن تصنیف های زیبا در این آلبوم، در بین علاقمندان به موسیقی سنتی بسیار محبوب شد.
سپس با خواندن تیتراژهای سریال های «کیف انگلیسی» و «شب دهم» توانست معروفیت بیشتری را به دست آورد. بعد از آن، علیرضا قربانی تیتراژهای ماندگار زیادی از جمله تیتراژ سریال های «مدار صفر درجه»، «کیمیا»، «شهرزاد» و «روشنتر از خاموشی» را نیز خواند.
یکی از مهمترین اتفاقات سال ۱۳۹۸ کسب «جایزه جهانی آکادمیا» توسط علیرضا قربانی برای قطعه «رویا» بود. این قطعه بسیار زیبا با خوانندگی علیرضا قربانی و یک خواننده زن به نام «سولانژ مردینیان» اجرا شد. نام لاتین این قطعه «ال سوینیو» میباشد. آهنگ سازی این قطعه را «احسان مطوری» انجام داده.
قطعه «رویا» از آلبوم «صداها و پل ها» در فستیوال «Global Music Awards» هم توانست مدال برنز را بدست آورد. شعر این قطعه ترکیبی از شعر «رویا» از «خورخه لوییس بورخس» و «شب همه شب» نیما نوشیج است. آهنگساز این اثر، هدف از ساخت این قطعه را دوستی و صلح بین فرهنگ ها عنوان کرده است.
۳- دو تار خراسان در سال ۲۰۱۹ در فهرست میراث ناملموس یونسکو به ثبت جهانی رسید
«دو تار خراسانی» در اجلاس کمیته میراث ناملموس بشری که در سال ۱۳۹۸ برگزار شد، به ثبت جهانی رسید. بی شک ثبت «دو تار» موفقیتی بزرگ برای مردم کشور ایران به ویژه مردم خراسان می باشد.
یکی از فواید ثبت جهانی دو تار، علاوه بر شناخته شدنش در دنیا، حفظ ماهیت این ساز برای نسل آینده می باشد.
«دو تار خراسانی» یکی از رایج ترین و قدیمی ترین ابزار موسیقی در ایران است و به صورت گسترده در مناطق «خراسان شمالی»، «جنوبی» و «رضوی» ساخته و نواخته میشود.
«دو تار» از یک کاسه به جنس چوپ خشک توت و از یک دسته بلند به جنس چوپ خشک زرد آلو و گردو تشکیل شده است.
این ابزار موسیقی از سازهای زهی- زخمه ای فولکلوریک است که پیشینه آن به ۷ هزار سال پیش بر می گردد و قدمت طولانی تری نسبت به دیگر سازهای فولکلوریک دارد.
نوازندگان «دو تار خراسانی» همراه با نواختن تار، بسیاری از اشعار محلی، مذهبی و لالاییها را روایت میکنند. در گذشته، نواختن این ساز بیشتر در روستاها رواج داشته و یادگیری نحوه ساختن و نواختن آن از پدران به فرزاندان منتقل میشده.
اما امروزه نواختن «دو تار» رواج پیدا کرده و به علت وجود علاقمندان زیاد به نواختن این ساز، در شهرها نیز کلاسهای آموزشی دو تار برگزار میشود.
براساس باوری قدیمی درباره ساز دو تار، صدای این ساز شبیه ناله های حضرت زکریا است. این باور به این علت به وجود آمده است که «دو تار» از درخت توت ساخته شده و حضرت زکریا در زمان فرار از دست دشمنان، در داخل درخت توت پنهان شده بوده. سپس، آن درخت توت توسط دشمنان وی به دو نیم تقسیم شده و این اتفاق در حالی می افتد که هیچ صدای ناله ای از حضرت زکریا بر نمی خیزد. صدای حزن انگیز «دو تار»، همان ناله های بی صدای حضرت زکریا می باشد که در جسم و جان درخت توت پیچیده شده است.
تارهای این ساز خراسانی تا صد سال پیش از نخ ابریشم بود، ولی بعدها، سیم های فلزی جای آنها را گرفت. معروفترین موسیقی نواخته شده توسط دو تار «نوایی نوایی» است، که یکی از آثار با ارزش «استاد غلامعلی پورعطایی» میباشد. بخشی از ترانه «نوایی نوایی» به شرح زیر میباشد:
نوایی نوایی نوایی نوایی
جوانی بگذرد تو قدرش ندانی
غمت در نهانخانه دل نشیند
بنازی که لیلی به محمل نشیند
۴- گلاره ناظمی داور فینال فوتسال باشگاههای جهان شد
یکی از خبرهای خوب ورزشی سال ۹۸، انتخاب گلاره ناظمی به عنوان داور دیدار نهایی مسابقات فوتسال جام باشگاههای مردان جهان بود. این خبر که یک داور زن ایرانی در سطح بین المللی قضاوت کند، بدون شک باعث افتخار است.
گلاره ناظمی پس از اینکه در رقابتهای فوتسال جام باشگاههای جهان خوش درخشید، به عنوان داور سوم دیدار نهایی بین بوکاجونیورز آرژانتین و مگنوس برزیل انتخاب شد.
در این مسابقات، تیم فوتسال مس سونگون از ایران نیز حضور داشت، که در همان مراحل اولیه گروهی حذف شد و گلاره ناظمی تنها نماینده ایرانی بود که تا آخر در این مسابقات باقی ماند.
در سالهای اخیر، ناظمی به عنوان بهترین داور زن ایران توانسته بازیهای زیادی در آسیا و جهان را سوت بزند. پیش از این، گلاره ناظمی در سال ۹۷ در مسابقات جام ملتهای بانوان اروپا به عنوان داور حضور داشت و بازی نیمه نهایی بین تیم های اسپانیا و روسیه را قضاوت کرد.
همچنین گلاره ناظمی در المپیک ۲۰۱۸ آرژانتین، داور دیدار نهایی این مسابقات بود. بازی نهایی مابین کشورهای ژاپن و پرتقال برگزار شد.
از دیگر افتخارات گلاره ناظمی، قرار گرفتن در رده بهترین داوران جهان است. طبق لیستی که سایت جهانی «futsal planet» در سال ۲۰۱۸ منتشر کرد، گلاره ناظمی جزء ۱۰ داور برتر جهان قرار گرفته.
ناظمی متولد ۱۳۶۱ در شهر تهران میباشد. وی اکنون به عنوان داور بین المللی مشغول به فعالیت است. گلاره ناظمی فعالیت ورزشی خود را در سن ۱۷ سالگی با بازی فوتبال شروع کرد و بعدها با اصرار برادرش در دورههای داوری شرکت کرد. وی بعد از کسب مدرک، حرفه داوری خود را با قضاوت بازیهای لیگ فوتسال شروع کرد.
ناظمی اولین قضاوتش در سطح بین المللی را در بازهای آسیایی ۲۰۰۱ تجربه کرد و بالاخره موفق شد در سال ۲۰۱۴ داور بین المللی شود.
قضاوتهای گلاره ناظمی در تورنمنتهای بین المللی باعث شهرت وی شد و او توانست جایگاه خوبی در بین مردم داشته باشد.
تحصیلات دانشگاهی گلاره ناظمی در رشته بیولوژی میباشد. در مورد زندگی شخصیش هم این طور گفته می شود که وی هنوز ازدواج نکرده است.
۵- فرزانه توسلی در بین ۱۰ دروازبان برتر جهان در سال ۲۰۱۹ جای گرفت
فرزانه توسلی عضو تیم ملی فوتسال بانوان ایران است که در حال حاضر (در سال ۱۳۹۹) برای باشگاه نامی نو اصفهان بازی می کند.
وی متولد ۲۹ دی ماه سال ۱۳۶۵ است و کار خود را در رشته فوتسال از سال ۱۳۷۹ با باشگاه مرغوبکار آغاز کرده. توسلی بارها در مصاحبه های خود اعلام کرده که به دلیل علاقه اش به دروازه بان اسبق تیم ملی فوتبال، احمد رضا عابدزاده، جذب پست دروازبانی شده است.
این بانوی دروازه بان در طول فعالیت ورزشی خود به موفقیت های چشمگیری دست پیدا کرده است؛ به نحوی که احمدرضا عابدزاده از او با عنوان «عقاب زن آسیا» یاد میکند.
انتخاب به عنوان بهترین گلر ایران در سال ۱۳۸۷ یکی از افتخارات اوست. علاوه بر این، از دیگر افتخارات توسلی، کسب عنوان بهترین دروازه بان در تورنمنت روسیه است که در سال ۱۳۹۳ اتفاق افتاد.
سایت جهانی «فوتسال پلنت» هر ساله لیستی ده نفره از دروازه بانان برتر جهان را منتشر می کند. در نهایت، بهترین دروازه بان فوتسال بانوان جهان از بین این اسامی معرفی می شود.
در سال ۲۰۱۹، نام «فرزانه توسلی»، دروازه بان مطرح ایرانی، نیز در این لیست به چشم می خورد. در کنار نام «توسلی»، نام دروازه بانان دیگری همچون «آنا کارولینا» از ایتالیا، «آناستاسیا ایوانوا» از روسیه، «مارتا بالبونا» و «سیلویا آگت» از اسپانیا، «صوفیا ویکتوریا» و «اولویا تراکیماس» از اروگوئه، «آنان کاتارینا» از پرتغال، «فلاویانی ناسیمنتو» از برزیل و «آیاکا یاماموتو» از ژاپن مشاهده می شد.
البته این نخستین بار نیست که نام توسلی این گونه در بین دروازه بانان خارجی خوش میدرخشد؛ نام کاپیتان تیم نامی نو برای سومین بار متوالی در این لیست قرار گرفته است.
اگرچه، خانم فرزانه توسلی به دلیل نداشتن مسابقات برون مرزی، شانس خود را از سایر رقبا برای کسب عنوان بهترین دروازهبانی فوتسال بانوان جهان کمتر می داند، اما قرار گرفتن نام ایشان در بین نامزدهای این رشته، برای درخشیدن نام ایران در سطح جهانی کافی است.
۶- علیرضا فغانی و مهسا قربانی به عنوان داور برای قضاوت در مسابقات بین المللی فوتبال انتخاب شدند
علیرضا فغانی
«علیرضا فغانی» یکی از بهترین داوران ایرانی در زمینه فوتبال است. وی متولد یکم فروردین ماه سال ۱۳۵۷ در شهر کاشمر می باشد.
اگرچه، «فغانی» در ابتدا کار خود را همزمان هم به عنوان بازیکن و هم داور مسابقات فوتبال آغاز کرد، اما به دلیل وجود محدودیت های قانونی، کار خود را تنها در زمینه قضاوت پیگیری کرد.
شروع کار داوری«فغانی» به سال ۱۳۷۳ باز می گردد، اما کار او در مسابقات لیگ برتر به صورت رسمی از سال ۱۳۸۳ آغاز شد.
پنج سال بعد نیز به دلیل تسلط بالا و قضاوت های صحیحش، به عنوان داور بین المللی فوتبال برگزیده شد. «علیرضا فغانی» تاکنون در تمامی رقابت های مهم بین المللی سوت زده است؛ «مسابقات جام ملت های آسیا»، «جام جهانی»، «جام کنفدراسیون ها»، «المپیک» و «جام باشگاه های جهان» از جمله این موارد هستند.
مهسا قربانی
مهسا قربانی نیز یکی از داوران مطرح ایران در زمینه فوتبال بانوان است. وی ابتدا کار خود را در سال ۱۳۸۵، با بازی فوتبال در پست دروازهبانی آغاز کرد، اما بعد از مدتی، در سال ۱۳۸۷، با هدف وارد شدن به عرصه داوری، کلاس های حرفه ای این رشته را دنبال کرد.
«قربانی» یک سال بعد، برای اولین بار فعالیت در حرفه داوری را در بازی های لیگ فوتبال بانوان ایران آغاز کرد. در ادامه، مهسا قربانی به واسطه قضاوت های درست و تلاش های فراوانش، به داوری بین المللی تبدیل شد.
از جمله تجربه های بین المللی وی می توان به داوری «مسابقات آسیایی زیر ۱۴ سال»، «مسابقات جوانان آسیا»، «جام ملت های آسیا» و «مسابقات شرق آسیا» اشاره کرد. وی اولین داور زن ایرانی است که موفق به سوت زنی در رقابت های فوتبال مردان شده است.
هر ساله کمیته داوران فوتبال ایران لیستی از داوران و کمک داوران در زمینه فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی در دو بخش آقایان و بانوان را جهت شرکت در رقابت های بین المللی، تهیه و به فیفا و AFC ارسال می کند.
در لیست تهیه شده برای رقابت های ۲۰۲۰، نام مهسا قربانی به عنوان داور فوتبال زنان و نام علیرضا فغانی به عنوان داور فوتبال مردان بیش از سایرین می درخشد.
فدراسیون جهانی فوتبال علاوه بر دعوت از این دو چهره مطرح برای شرکت در سمینار داوران الیت، از انتخاب آنها برای قضاوت در رقابت های بین المللی ۲۰۲۰ خبر داد.
گذشته از این ها، با تایید فیفا، مهسا قربانی برای داوری مسابقات فوتبال بانوان المپیک توکیو در سال ۲۰۲۰ نیز انتخاب شده است؛ اتفاقی که می تواند جایگاه داوری فوتبال بانوان ایران را به میزان قابل توجهی ارتقا دهد.
۷- سیمین رضایی از طرف فدراسیون جهانی تنیس روی میز به عنوان داور برای قضاوت بازیهای المپیک ژاپن ۲۰۲۰ انتخاب شد
موفقیت زنان ایرانی مخصوصا در رده بین المللی همیشه باعث افتخار است. سال گذشته، زنان ایرانی توانستند در عرصه های مختلف ورزشی از جمله داوری خوش بدرخشند و پرچم ایران را در سطح جهانی به اهتزاز در آورند.
سیمین رضایی، داور شناخته شده تنیس روی میز، یکی از زنان موفق در عرصه ورزش است. رضایی، تنها سر داور بین المللی ایران، دارای مدرک کارشناسی ارشد تربیت بدنی و کارشناسی زبان انگلیسی است.
سیمین رضایی از دوران نوجوانی به عنوان بازیکن تنیس روی میز وارد ورزش شد و بعد به مربیگری روی آورد. سپس به دلیل علاقه مندی به قضاوت وارد عرصه داوری شد.
وی از سال ۲۰۰۶ در لیست داوران بین المللی قرار گرفته و در سال ۲۰۱۰ مدرک بلوبج، بالاترین مدرک داوری، را دریافت کرده است.
رضایی به عنوان اولین داور زن ایرانی برای قضاوت در بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو انتخاب شد. بدون شک، رسیدن به این جایگاه حاصل تلاشهای خستگی ناپذیر و فراوان وی می باشد.
قضاوت های فوق العاده رضایی در مسابقات جهانی، بازهای آسیایی جاکارتا و همچنین فینالهای جهانی باعث شد که او اکنون به عنوان داور بازیهای المپیک ۲۰۲۰ انتخاب شود.
مهم بودن قضاوتهای المپیک به این علت است که فقط ۲۲ داور برای قضاوت به المپیک راه پیدا میکنند، که از بین آنها ۱۱نفر زن و ۱۱نفر مرد است.
برای داوری مسابقات المپیک، سهمیه قارهای یک نفر است و رضایی توانست از بین ۷ داور آسیایی برای این مسابقات انتخاب شود.
داوران این مسابقات باید دارای مدرک بلوبج باشند. در دنیا ۲۴۰ نفر این مدرک را دارند و انتخاب شدن برای داوری المپیک نیاز به رزومه پر بار و رد شدن از فیلترهای مختلف را دارد.
از جمله مهمترین مسابقاتی که قبل از این رضایی داوری کرده است، عبارتند از: «فینال مسابقات تیمی قهرمانی جهان ۲۰۱۶»، «فینال مسابقه انفرادی سال ۲۰۱۸ جهان»، «مسابقات المپیک جوانان».
۸- تیم تکواندوی دختران نونهال به مقام قهرمانی جهان و تیم تکواندوی پسران نونهال به مقام نایب قهرمانی جهان دست پیدا کردند
تکواندو در سال ۱۳۴۷ وارد ایران شد و با گذشت زمان، در بین جوانان رواج پیدا کرد. اولین حضور تکواندوکاران ایرانی در سطح بین المللی در مسابقات قهرمانی جهان در کره جنوبی، که در سال ۱۹۷۵ (۱۳۵۴ شمسی) برگزار شد، اتفاق افتاد. در این مسابقات، حسین بدیع زاده از ایران توانست به مدال برنز دست پیدا کند.
تکواندوکاران ایرانی همواره موفق به کسب مقامهای اول در مسابقات داخلی و خارجی میشوند. اما یکی از اتفاقات مهم تاریخ تکواندو در سال ۱۳۹۸ رقم خورد.
تیم ملی تکواندوی دختران نونهال توانست در مسابقات جهانی که در سال ۹۸ برگزار شد، به مقام اولی دست پیدا کند.
این تیم با کسب ۶ مدال طلا، یک نقره و مجموع امتیازات ۸۱۸ برای سومین بار قهرمان جهان شد. همچنین در این مسابقات، تیم پسران نونهال با کسب ۱ مدال طلا، ۴ مدال برنز و مجموع امتیازات ۲۸۷ نایب قهرمان جهان شد.
مسابقات قهرمانی تکدواندوی نونهالان جهان در چهارمین دوره خود با حضور ۵۵۰ تکواندوکار از ۶۴ کشور در تاشکند، ازبکستان برگزار شد.
سرمربیگری تیم دختران نونهال را خانم «اعظم درستی» و سرمربیگری تیم پسران نونهال را «مرتضی کریمی» در این دوره از مسابقات بر عهده داشت.
انتخاب شدن «اعظم درستی» به عنوان «بهترین مربی» و «ساناز عباس پور» به عنوان «فنی ترین بازیکن» از افتخارات دیگری بود که در این مسابقات برای کشور ایران بدست آمد.
اسامی مدال آوران دختر و پسر نونهال در مسابقات قهرمانی نونهالان جهان به شرح زیرمیباشد:
طلا: زهرا زرین نعل، مبینا بخشی نژاد، مبینا نعمت زاده، ساناز عباس پور، پونه جعفر صالحی، پرنیا سلمانی و ابوالفضل عباسی
نقره: ستایش قهرمانی و امیرحسین نوروزی
برنز: پویان جعفرصالحی، امیرحسین متاجی، محمد مهدی طاهرخانی و امیر حسین ملکی
از افتخارات دیگر تیم تکواندوی نونهالان، کسب مقام قهرمانی در سومین دوره مسابقات قهرمانی نونهالان آسیا(در سال ۱۳۹۸) می باشد.
نونهالان کشورمان برای سومین بار مقام قهرمانی آسیا را در مجموع دختران و پسران با کسب امتیاز ۱۴۸ بدست آوردند.
گروه دختران در این مسابقات با کسب ۵ مدال طلا، ۲ برنز و مجموع امتیاز ۷۰ توانستند مدال طلا را بدست بیاورند. گروه پسران هم با مجموع امتیاز ۷۸، ۴ مدال طلا و ۲ نقره در جایگاه قهرمانی این مسابقات قرار گرفتند.
۹- جنگل های هیرکانی ایران در فهرست جهانی یونسکو در سال ۲۰۱۹ ثبت شد
بخش بزرگی از پوشش گیاهی نواحی خزر (کمتر از دو میلیون هکتار) از نوع جنگل های هیرکانی است. این جنگل ها از شمال استان گیلان تا مازندران و شرق استان گلستان امتداد دارند.
سهم استان مازندران در این پوشش های گیاهی، بیش از همه و حدود ۵۳ درصد است. استان گیلان و گلستان نیز با ۲۶ و ۲۱ درصد سهم، در رتبه های بعدی قرار دارند.
طول تقریبی جنگل های هیرکانی، ۸۰۰ کیلومتر و عرض آنها بین ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر متغیر است. ناگفته نماند که این جنگل ها تنها محدود به ایران نیستند، بلکه امتداد آنها در آذربایجان نیز دیده می شود که محدوده ای در حدود بیست هزار هکتار را پوشانده است.
جنگل های کهنسال و زیبای هیرکانی قدمتی به اندازه چهل میلیون سال دارند. به عبارتی، زمان دقیق شکل گیری آنها به دوران سوم زمین شناسی باز میگردد.
به همین دلیل، جنگل های هیرکانی به عنوان پارک های ژوراسیکی نیز شهرت دارند. برخی درختان موجود در این جنگل ها به دلیل قدمت بالا، فسیل مانند بوده و نگهداری و مراقبت بیشتری را می طلبند.
جنگل های هیرکانی، در بین جنگل های دنیا، ارزشمندترین نوع هستند. دلایل مختلفی برای این موضوع ذکر شده است که یکی از آنها، تنوع زیستی فوق العاده در آنها است. به این مورد می توان کنترل سیلاب ها و همچنین فراهم کردن هوای پاک را نیز اضافه کرد.
تعداد گونه های گیاهی موجود در این مناطق بیش از سه هزار مورد است. ۱۵۰ مورد از این گیاهان، بومی بوده و تنها در این جنگل ها یافت میشوند.
از طرف دیگر، صدها مورد از گونه های جانوری نیز در جنگل های هیرکانی به ثبت رسیده است که برخی بومی همین مناطق هستند.
از جمله شاخص ترین گونه های جانوری می توان به یوزپلنگ ایرانی، گربه جنگلی، گراز، عقاب جنگلی و سنگ چشم، بز کوهی، گوزن، قرقاول و … اشاره کرد.
متاسفانه برخی از این گونه ها به دلیل نبود نظارت و محافظت کافی منقرض شده اند. ببر و شیر ایرانی از جمله این موارد به شمار می روند.
تنوع بالای گیاهی و جانوری این منطقه موجب شد که جنگل های هیرکانی ایران در سال ۲۰۱۹ جزء فهرست جهانی یونسکو ثبت شود.
رویداد فوق، طی اجلاس چهل و سوم سازمان یونسکو در بخش میراث جهانی به ثبت رسید. این اجلاس در تاریخ ۱۴ تیر ماه ۹۸ و با حضور نمایندگان ۱۸۰ کشور در شهر باکو برگزار شد.
اگرچه نحوه زندگی ساکنان بومی این مناطق همسو با محافظت از این جنگل ها بوده، اما مواردی از قبیل قطع درختان، چرای بیش از حد دام ها، زمین خواری، آتش سوزی و بهره برداری نامناسب از زمین، حفظ آنها را با مشکل روبرو کرده است، به نحوی که مسئولان جنگلبانی اعلام کرده اند که در صورت نبود محافظت کافی تا سی سال آینده اثری از آنها وجود نخواهد داشت.
امید است که ثبت جهانی این اثر طبیعی، گامی مثبت در جهت حفاظت بیشتر از گونه های زیستی این منطقه باشد.
۱۰- الواح هخامنشی بعد از ۸۴ سال به سرزمین مادری شان بازگردانده شد
سلسله هخامنشیان با تاجگذاری کوروش کبیر در حدود ۲۵۰۰ سال پیش آغاز شد. این سلسله به لحاظ قلمرو فرمانروایی، بزرگ ترین حکومت تاریخ باستان را به خود اختصاص داده است.
قلمرو ایران در زمان پادشاهی داریوش بزرگ، حدود نیمی از جهان را در بر می گرفت و به همین خاطرست که اسم ایران به علت قلمرو فرمانروایی اش در کتاب گینس به ثبت رسیده.
از جمله پایتخت های اصلی هخامنشیان می توان به تخت جمشید اشاره کرد. تاکنون کاوش ها و حفاری های متعددی در این مکان انجام شده.
برخی از این کاوش ها توسط باستان شناسان ایرانی و برخی دیگر به صورت مشترک با سایر کشورها انجام شده است؛ به عنوان مثال، می توان به کاوشهای باستانشناسی مؤسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو بین سال های ۱۳۱۲ تا ۱۳۱۳ اشاره کرد. پس از این حفاری ها، میزان قابل ملاحظه ای لوح گلی نوشته شده به خط میخی ایلامی به دست آمد.
پس از پایان کار، موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو درخواستی مبنی بر امانت گرفتن این الواح مطرح کرد. دولت وقت ایران نیز با این درخواست موافقت نمود.
به این ترتیب، الواح هخامنشی برای ترجمه نوشته های ایلامی شان به آمریکا فرستاده شد. ناگفته نماند که قراردادی بین دو طرف مبنی بر بازگشت الواح به ایران بعد از اتمام مطالعات منعقد شد.
اولین و دومین بازگشت الواح گلی هخامنشی به ایران مربوط به سال های ۱۳۲۷ و ۱۳۲۹ می باشد. در سال ۱۳۲۷، ۱۷۹ قطعه و در سال ۱۳۲۹، ۳۷ هزار قطعه از مجموعه الواح هخامنشی به ایران بازگردانده شدند.
سومین محموله ارسالی نیز شامل ۳۰۰ لوح سالم بود که در سال ۱۳۸۳ به ایران بازگشت. علاوه بر این، محموله دیگری شامل ۱۷۸۳ لوح هخامنشی در مهرماه ۹۸ از جانب موسسه شرقشناسی دانشگاه شیکاگو آمریکا به ایران بازگردانده شد.
در همان زمانی که گل نبشته های هخامنشی به عنوان امانت به موسسه شرق شناسی سپرده شد، تفاهم نامه ای بین موزه ملی ایران و موسسه انجام شد که در آن قید شده بود تمامی الواح، باید حداکثر تا دو سال بعد از آن زمان به ایران پس داده شوند، اما به دلیل به وجود آمدن مشکلات حقوقی، این کار با ممانعت دادگاه های آمریکا نیمه کاره باقی ماند.
به طور دقیق تر، فرآیند بازپس گیری الواح هخامنشی به دلیل داشتن شاکی خصوصی متوقف شد. در نهایت، پس از تلاش های بی وقفه مسئولان، دادگاه عالی آمریکا اعلام کرد که هیچ مجوزی برای توقیف الواح گلی هخامنشی وجود ندارد.
سرانجام، با اعلام رای دادگاه، ۱۷۸۳ لوح گلی به ایران بازگردانده شد تا اسناد مکتوب تاریخ پر رمز و راز هخامنشی پس از هشتاد سال به سرزمین مادری خود، ایران، بازگردد.
۱۱- دندان نئاندرتال یافت شده در غار وزمه کرمانشاه جزو ۱۰ کشف مطرح جهان شد
وزمه عنوان یکی از غارهای ایران است که در ۳ کیلومتری شمال شرقی روستای شیرکش استان کرمانشاه واقع شده است.
تاکنون اشیاء و بقایای جانوری و انسانی زیادی از غار وزمه کشف شده. برخی از کشفیات، مربوط به دوران پارینه سنگی و برخی دیگر مربوط به مس سنگی هستند.
سنگواره های حیوانات مختلف و همچنین دندان آسیای کوچک کودکی نه ساله از جمله این موارد هستند. غار وزمه یکی از آثار ملی ایران است که کهن ترین بقایای سنگواره انسان در ایران را در خود جای داده است.
نام غار وزمه از زمانی بر سر زبان ها افتاد که باستان شناسان موفق به کشف دندانی از یک انسان نئاندرتال در این غار شدند. با کشف این دندان، نخستین مدرک از حضور نئاندرتال ها در ایران به دست آمد.
این دندان در سال ۱۳۷۰ و از پس لایه های پارینه سنگی این غار بیرون کشیده شد. اگرچه در ابتدا گمان می شد که دندان مربوط به یک انسان مدرن است، اما براساس روش طیف سنجی گاما، قدمت این دندان را بین ۲۵-۲۰ هزار سال تعیین کردند.
پس از کشف این دندان، کاوش های بیشتری در محل برای یافت آثار دست ساز انسان انجام شد، اما هیچ گونه شواهدی از زندگی انسان ها در غار به دست نیامد.
نزدیک ترین آثار یافت شده از دست سازهای انسان، فاصله ای ده کیلومتری از غار دارد. به همین دلیل، این فرضیه قوت گرفت که کودک توسط حیوانات درنده به محل منتقل و خورده شده است.
با انتشار نتایج این یافته ها در مجله «Journal of Human Evolution» و اثبات وجود انسان های نئاندرتال در ایران، توجه رسانه های داخلی و خارجی نیز به این موضوع جلب شد.
علاوه بر این، مجله باستان شناسی آمریکا در سال ۲۰۱۹ به کشف دندان نئاندرتال یافته شده در غار وزمه کرمانشاه اشاره نمود و آن را جزو ده کشف مطرح جهان معرفی کرد.
۱۲- زباله ها با فناوری نوین به مصالح ساختمانی تبدیل می شوند
دفن زبالههای تولید شده توسط انسان در طبیعت باعث افزایش آلودگی محیط زیست می شود. مخصوصا اگر این زبالههای تولید شده تجزیه ناپذیر باشند، آسیبهای جبران ناپذیری به طبیعت وارد میکنند.
دفع غیر اصولی زباله های خانگی، آلودگی آب های زیر زمینی را نیز در پی دارد و تهدیدی جدی برای ذخایر آبی کشور به شمار می رود.
یکی از روش هایی که برای دفع زباله میتوان استفاده کرد، سوزاندن آن است. ولی با سوزاندن زباله، گازی به نام متان به وجود می آید که اشتعال زا و بسیار خطر آفرین است.
یکی از خبرهای خوب در سال ۱۳۹۸، یافتن راهکاری بود که پژوهشگران شرکت «سهام گستر دمکش» برای دفع زباله به آن دست پیدا کردند.
پژوهشگران این شرکت موفق شدند برای اولین بار زباله های غیر قابل تجزیه و غیر قابل استفاده استان گیلان را بازیافت کرده و به مصالح ساختمانی تبدیل کنند.
با این روش، در حدود ۸۰ درصد زبالههای استان مورد استفاده مفید قرار میگیرند. در واقع، این طرح بازیافت در حد زیادی توانسته یکی از مشکلات شهرستان رودسر در زمینه دفع پسماند زباله را حل کند.
نحوه انجام فرآیند بازیافت بدین شکل است که ابتدا زباله ها جمع آوری شده، پس از آن، این زباله ها وارد کارخانه کمپوست شده و از آنها، مصالح ساختمانی مانند جدول، بلوک، گنگ، موزاییک و… تولید می شود.
۱۳- محصولات زیستی عقرب و مشتقاتش جهت ساخت داروی آلزایمر و داروهای مهار سرطان تولید شد
از زهرعقرب در درمان انواع «سرطان»، «تومورمغزی»، «آلزایمر» و «بیمارهای قلبی» استفاده میشود. این خواص درمانی باعث شده گرانترین مایع جهان، زهر عقرب باشد.
هر لیتر زهر عقرب ۱۵۰ میلیون دلار در دنیا معامله میشود. زهر عقرب حاوی پروتئینهایی است که با اتصال به دیواره ی سلولهای سرطانی میتواند آنها را نابود کند.
شیمی درمانی روش مرسوم مبارزه با سلولهای سرطانی است که در هنگام استفاده ممکن است به سلولهای طبیعی هم آسیب وارد کند، ولی زهرعقرب تنها سلولهای سرطانی را مورد هدف قرار میدهد و عارضه شیمی درمانی مانند ریزش مو را هم ندارد.
نکته ای که در هنگام استفاده از زهرعقرب باید مد نظر قرار داد، این است که توان آن باید کنترل شود، وگرنه با تحت تاثیر قرار دادن سلولهای قلب و اعصاب باعث مرگ میشود.
قیمت زیاد زهر عقرب باعث شده که در این زمینه اشتغال زایی زیادی صورت بگیرد. خریداران این محصول اکثرا کشورهای پیشرفته ای مانند آلمان و آمریکا هستند.
جوانان یکی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری استان اردبیل توانسته اند بعد از اخذ مجوز به تولید سم عقرب و محصولات جانبی زیستی دیگری نیز دست پیدا کنند.
این پژوهشگران اردبیلی کار تولید زهر عقرب را در ابتدا با ۱۵ هزار عدد عقرب از ۵ گونه عقرب مختلف شروع کردند. سپس، آنها بعد از تحقیق و استفاده از تکنیکهایی مانند زاد و ولد، توانستند میزان تولید زهر عقرب را به توجیه اقتصادی برسانند.
اکنون این شرکت، ظرفیت تولید سالانه ۵۰ گرم زهر عقرب را دارد. دیگر محورهای تحقیقاتی این شرکت تولید مواد ضد التهاب دردهای روماتوئیدی از عقرب و تولید داروهای ترمیم زخم دیابت و بستر میباشد.
۱۴- ربات غول پیکر رستم با هدف معرفی شخصیتهای اساطیری ساخته شد
رستم یکی از شخصیتهای اساطیری بسیار محبوب در میان ایرانیان است. فردوسی در شاهنامه گفته است که رستم در هنگام به دنیا آمدن همانند یک کودک یک ساله درشت اندام بوده و توسط شیر ۱۰ دایه سیر میشده.
رستم یکی از اسطورههای شاهنامه و بزرگترین سردار ایران است، به گونه ای که در هیچ جنگی شکست نخورده است.
یکی دیگر از شگفتیهای داستان رستم، اسب اوست، رخش تنها اسبی است که توانایی سواری دادن به رستم را دارد.
پهلوانان شاهنامه عمری طولانی دارند و رستم نیز بعد از ششصد سال عمر به دست نابرادری خود، شغاد، کشته می شود.
رستم نماد نیکیها و توانمندیها برای ایرانیان است. به همین دلیل، ایرانیان از دیر باز داستان های این شخصیت اسطوره ای را سینه به سینه نقل می کنند و کمتر کسی است که نام او را نشنیده باشد.
همین حس «رستم دوستی» ایرانیان باعث شد تا «ربات رستم» توسط جوان مبتکر قزوینی، خانم «فاطمه نظری»، ساخته شود.
در سال ۱۳۹۸، این ربات عظیم در پارک ربات قزوین در مجموعه گردشگری بوستان باراجین نصب شد. «ربات رستم» اولین ربات اسطوره ای و بزرگترین ربات کشور می باشد.
همچنین ایران یکی از معدود کشورهایی است که دارای چنین ربات ابر قهرمانی است. خانم فاطمه نظری درباره ربات رستم اظهار داشت که این ربات را بیشتر با هدف معرفی شخصیتهای اساطیری ایران به کودکان و نوجوانان ساخته است.
ساخت این ربات و مطالعه در زمینه زندگی و شخصیت رستم، بیش از دو سال طول کشیده است. این ربات ارتفاعی ۱۶٫۵ متری دارد و سازه اصلی آن از فولاد ساخته شده.
بدنه این ربات از فایبرگلاس میباشد تا در برابر شرایط آب و هوایی نامساعد مقاومت بالایی داشته باشد. همچنین این ربات، دارای سر و گردن متحرک می باشد.
«ربات رستم»، سخنگو نیز هست و به شیوه شاهنامه سخن میگوید. نور پردازی این ربات در شب جلوه بسیار زیبایی دارد.
«فاطمه نظری» این ربات را با توجه به ویژگیهایی رستم ساخته است؛ مثلا رنگ بدنه ربات را سفید انتخاب کرده، چون قصد داشته تا پاکی و سلوک شخصیت رستم را با این انتخاب به تصویر بکشد.
درمان قطعی هپاتیت C با داروی ایرانی، اعطای جایزه بین المللی معماری به «پریسا منوچهری» برای پروژه مرمت «خانه تاریخی سعادت»، برآورده کردن آرزوی ۷۰ یتیم توسط خیرین در جشن آرزوهای دامغان نیز بخشی از خبرهای خوب دیگری هستند که در سال ۱۳۹۸ رخ دادند.
امیدوارم که از خواندن این مطلب لذت برده باشید. «پاسخ از ما» مشتاقانه پذیرای نظرات، پیشنهادات و انتقادات شماست.
برای مطالعه بیشتر میتوانید به مقاله اتفاقات خوب سال۹۹ رجوع کنید.
من فکر نمیکردم انقدر اتفاقات خوب هم افتاده باشه پارسال. سال ۹۸ خیلی بد تا کرد باهامون. ?
شهلای عزیز
ممنون که نظر خود را با پاسخ از ما به اشتراک گذاشتید. ممکن است مطالعه مقاله ۵ راه برای افزایش انگیزه برایتان مفید باشد.
چقدر جالب. من فکر می کردم فقط محمدرضا شجریان و شهرام ناظری تو عرصه بین المللی شناخته شده هستن.
محمد عزیز
سپاسگزاریم که نظر خود را با پاسخ از ما به اشتراک گذاشتید. ممکن است مقاله بیوگرافی رامین جوادی هم برایتان سرگرم کننده باشد.