دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم پر است از معیارها و قوانین نا نوشتهای که خواه ناخواه ما نیز درگیر و اسیرشان شدهایم؛ معیارهایی که در بین ما جا خوش کرده اند و برای هر چیزی چارچوب تعیین میکنند؛ برای روابط، برای کارها، رفتارها و حتی شکل و ظاهرمان. این معیارها کاربرد دیگری ندارند جز اینکه محدودمان کنند و آزادی مان را از ما سلب کنند. این معیارها جز آنکه رنگ و زیبایی را از جامعه بزدایند، کاربرد دیگری ندارند، اما دنیا با تفاوت هایش زیباست. بیشتر از همه، چنین معیارهایی متوجهی زنان است. مردسالاری به کنار، این معیارهای نانوشته هم عرصه را بر زنان تنگ کردهاند؛ معیارهایی که میگوید زن باید لاغر باشد، رنگ پوستش فلان باشد و رنگ مویش بهمان. در این میان زنان دارای اضافه وزن یا چاق که اصلا جایی برای دیده شدن ندارند.
داستان سریال شریل (Shrill) حول همین محور میگردد. داستان این سریال تابوشکنی محض است؛ قیامی است بر علیه همین معیارهای نانوشته و ناسنجیده. سریال شریل برخلاف همهی فیلم و سریال هایی که در سال گذشته شاهدش بودیم داستان رنج و غم زنان را تعریف نمیکند، بلکه روایتگر عصیان و سرکشی یک زن است؛ آن هم زنی که اضافه وزن دارد و به گفته بقیه چاق است و برای ساختن زندگیاش به خودش تکیه کرده و با قدرت تمام پیش می تازد. در این مقاله از «پاسخ از ما» قصد داریم تا به یکی از جدیدترین سریال های امسال نگاهی داشته باشیم و از چند و چون داستان آن آگاه شویم. پس با ما همراه باشید.
اطلاعات کلی سریال شریل (Shrill)
سریال شریل (Shrill) یک سریال اینترنتی کمدی است که توسط سرویس پخش آنلاین هلو «Hulu» در اختیار مخاطبان قرار گرفته است. داستان این سریال بر اساس رمانی به همین نام از «لیندی وست» می باشد. این سریال از جدیدترین سریال های امسال است و فصل اول آن در ۱۵ مارچ ۲۰۱۹ منتشر شده است. فصل دوم نیز در ۲۴ ژانویه ۲۰۲۰ در دسترس مخاطبان قرار گرفت. گفته می شود که فصل سوم این سریال در حال ساخت است و در ماه می منتشر خواهد شد.
- کارگردان: جس پرتز/ کری برونشتاین
- نویسندگان: لیندی وست/ علی راشفیلد/ ایدی برایانت
- تهیهکننده: دانا شیندر
- بازیگران: ایدی برایانت/ لولی ادفوپ/ لوکا جونز/ جان کامرون میچل/ ایان اوونز/ پتی هریسون
راه را برای زنان باز کنید
در صنعت سینمای هالیوود، همهی ابر قهرمان ها بدون استثنا مرد هستند. همیشه هم همین بوده و گویا قرار است در آینده نیز به همین صورت باقی بماند. اندکی ابر قهرمان زن هم که دیده میشود، مورد علاقه و پسند عده زیادی از افراد نیستند و به مذاق آن ها خوش نمیآید که کارکتر زن ابرقهرمان قصه باشد و بنابراین با زدن هزار جور هشتگ و راه انداختن هزار نوع ترند کاری میکنند که قبول کنیم یک ابرقهرمان زن به دور از ذهن و واقعیت است. گویا فقط مردان میتوانند با دستشان آتش شلیک کنند!
اما از این فیلم ها و سریال های ابرقهرمانی که بگذریم، درمییابیم که حضور مردان در همهی ابعاد پررنگ تر از زنان است. نه تنها در داستان های تخیلی و فانتزی، بلکه مردان فیلم های درام، کمدی، تاریخی و هر ژانر دیگری که فکرش را کنید قبضه کردند. در این میان معدود فیلم هایی را میتوان یافت که یک زن را به عنوان یک ابر قهرمان به تصویر کشیده باشد، آن هم نه در یک دنیای فانتزی، بلکه دنیایی کاملا واقعی که هر روزه خودمان نیز شاهدش هستیم. سریال شریل (Shrill) دقیقا نمونهی بارز چنین چیزی است.
آنی (اِیدی برایانت) نقش اصلی این سریال را ایفا میکند و البته یک تفاوت بزرگ با ابر قهرمان هایی که میشناسیم دارد؛ او دختری چاق است و این موضوعی است که همیشه سعی شده نادیده گرفته شود و مایهی ضعف و سر افکندگی بسیاری از زنان می باشد؛ یکی از همان معیارهای نا نوشته ای که محدودمان کرده و میکند. حضور یک زن چاق به عنوان نقش اصلی آن هم در سینمای آمریکا اگر تابوشکنی نباشد پس چیست؟
جزئی از یک کل بزرگ
آنی در داستان سریال شریل (Shrill) می تواند هر زنی که فکر کنید باشد؛ میتواند خود ما باشد. می تواند حتی خواهر، مادر، دوست و یا در و همسایه مان به حساب بیاید. خلاصه مطلب واضح و روشن است: آنی نمایندهی همهی زنان است؛ همهی زنان عادی جامعه. زنانی که نه موی بلوند دارند، نه چشمان شهلا و نه هیکل باربی. برای اولین بار که تیزر این سریال را ببینید، یک حس همزاد پنداری به شما دست خواهد داد، چون که آنی در داستان شریل دقیقا خود شما هستید.
زمانی که افراد زیادی با چنین چیزی احساس همزاد پنداری میکنند، دوگانگی و دو دستگی به وجود میآید. عده ای بسیاری زبان به تحسین و عدهای دیگر زبان به انتقاد و تنفر باز میکنند. گروه دوم همان هایی هستند که بدون اینکه خودشان بدانند، اسیر همان معیارهای نانوشته شدهاند؛ جوری در آن غرق شدهاند که هیج جیز را به غیر از آن قبول ندارند.
اما سریال شریل (Shrill) به عنوان یکی از جدیدترین سریال های سال آمده تا با این افکار پوچ و معیارهای مسخره مبارزه کند. این سریال آمده تا نه فقط به زنان بلکه به همه امید و قدرت و جسارت ببخشد تا خودشان را همان طور که هستند دوست داشته باشند و همچنین سریال شریل آمده تا ما دیدمان را نسبت به زنان چاق و دارای اضافه وزن عوض کنیم. البته این سریال فقط دربارهی مبارزه با اضافه وزن و چاقی زنان نیست، بلکه کل مشکلات آنان را هدف گرفته. فراتر از آن، این سریال میخواهد ما را دعوت کند به اینکه تا روی پای خودمان بایستیم و به توانایی های خودمان تکیه کنیم، زیرا هر کدام از ما ابرقهرمان زندگی خودمان هستیم.
موفقیتی برگرفته از واقعیت
به موفقیت و تاثیرگذاری سریال شریل (Shrill) به عنوان یکی از جدیدترین سریال های سال حسابی باید امید داشت. این سریال براساس کتابی به همین نام از لیندی وست، که در سال ۲۰۱۶ منتشر شده، ساخته شده است. نویسندهی کتاب خودش را به عنوان شخصیت اصلی گذاشته و البته به عنوان یک زن در جای جای کتاب رفتاری خیره کننده و جالب دارد. شخصیت اصلی کتاب، درست مثل آنی در فیلم، زنی است بذله گو و حاضر جواب، زنی مغرور ولی نه متکبر، زنی که مسئولیت کارهایش را می پذیرد و هیچگاه هم به خاطر آنچه که هست، سرافکنده نمی شود. او همیشه جوابی پخته و متناسب در آستین دارد و نگاهش به زندگی متفاوت است؛ حتی وقتی که پای قتل و تجاوز وسط باشد!
سریال نیز اقتباسی از کتاب شریل از لیندی وست است و به بهترین شکل ممکن آن را به تصویر کشیده است. مهمتر آنکه همهی اینها توسط ایفای نقش بی همتای یک بازیگر چاق خلق شده است. میتوانستند خیلی راحت با گریم و لباس مخصوص و یا رژیم غذایی یک بازیگر معمولی را به یک زن چاق تبدیل کنند، اما در عوض تصمیم گرفتند تا بازیگری را که ذاتا چاق است برای این کار انتخاب کنند. بازیگری که هم کاریزماتیک است، هم با استعداد است و البته چاق هم هست.
ایدی برایانت نه تنها در این فیلم به بازیگری پرداخته، بلکه خودش نیز یکی از نویسندگان و هم یکی از مدیران تولید سریال شریل (Shrill) نیز هست. این حضور گسترده از طرف یک بازیگر که تمام عمرش را به عنوان یک انسان متفاوت حداقل از بقیهی انسانهای اطرافش گذرانده باعث میشود تا سریال شریل هر چه بیشتر به واقعیت نزدیک شود و البته مخاطب هم هر چه بیشتر با آن ارتباط برقرار کند. این موضوع نیز یکی دیگر از نقاط قوت سریال است.
حقایق زندگی یک زن
قسمت اول سریال شریل (Shrill) به طرز عجیبی تکان دهنده و تاثیرگذار است. شاید کمی نا امیدمان کند، اما هنوز هم می توان تا حد زیادی به آن خوش بین بود. اینکه میگوییم تکان دهنده بود، چند دلیل دارد؛ اول آنکه ممکن است کمی بیش از حد الفاظ رکیک به گوشمان برسد؛ آن هم الفاظی که جنس مرد را هدف گرفته اند! گذشته از آن، قسمت اول پر است از توهین هایی که به افراد چاق می شود، الفاظی که دیگر همه به خوبی میدانیم چیست و حداقل یا خودمان شنیدهایم و یا شاید هم به کار بردهایم. چنین الفاظی دیگر توهین نیستند، بلکه بخش لاینفکی از زندگی یک فرد چاق به حساب می آیند.
گذشته از مسئله الفاظ بد و توهین ها، خود زندگی آنی است که ما را تحت تاثیر قرار می دهد؛ پدر او مبتلا به سرطان است و چیزی به مرگش نمانده، خودش نیز در رابطه با دوست پسرش مشکل دارد و در حال آسیب دیدن است و در آخر باید با مشکلات هر روزهای که از طرف مردم برای یک زن چاق به وجود میآید، دست و پنجه نرم کند. خلاصه اینکه هزار جور درد و بلا که دل سنگ را هم آب میکند.
دیگر آنکه در قسمت های ابتدایی سریال شریل (Shrill)، آنی هنوز تبدیل به آن زن قدرتمند و با اعتماد به نفسی نشده است که انتظارش را داریم. ابر قهرمانی که ما در سریال شاهدش خواهیم بود، یک زن قوی، حاضرجواب و مسئولیتپذیر است و به خاطر آنچه که هست، به هیچ کس جواب پس نمی دهد. به زبان دیگر، مهمترین دلیلی که باعث می شود در ابتدای سریال تحت تاثیر قرار بگیریم این است که مدام شاهد زیر پا له شدن شخصیت اصلی هستیم. آَنی در ابتدای سریال ضعیف و سرخورده است، اما رفته رفته شاهد پختگی او نیز خواهیم بود.
قدم قدم رشد خواهیم کرد
هر یک از شش قسمت فصل اول سریال شریل (Shrill) را که نگاه کنیم، به خوبی در مییابیم که این سریال هر چه که پیش می رود، بهتر و بهتر میشود. شخصیت اصلی سریال، بیش از قبل خودش را میشناسد و به ارزش های خودش پی می برد؛ پخته تر و پخته تر میشود و با هر قدمی قدرتمندتر. به علاوه، داستان سریال نیز پیچیدهتر میشود؛ احساساتمان را حسابی درگیر خودش میکند و جنبه های متفاوتی از زندگی مان را هدف قرار می دهد.
سازندگان این سریال بارها و بارها در مصاحبه ها و نشست های خبری اعلام کرده اند که هدفشان تنها تمرکز بر تفاوت و اضافه وزن شخصیت اصلی نیست. اگر چه از مهمترین مفاهیمی که در سریال شریل جریان دارد، پذیرفتن خودمان به هر آن صورتی که هستیم می باشد. همچنین، این سریال به نقش زنان در جامعه و البته مشکلات عاطفی و روابط آنان نیز توجه ویژهای کرده است. مسائلی که فارغ از بحث جنسیت، نژاد، سن و سایز هستند و کل جامعهی انسانی را هدف میگیرند.
و در آخر نباید فراموش کنیم که آنی به عنوان شخصیت اصلی سریال و البته یک ابرقهرمان متفاوت فرشتهای معصوم نیست. او هم ناپاکی های خودش را دارد و اصلا به هیچ وجه نمی توان گفت که معصوم، مقدس و بیگناه است. تصویر او شاید در سریال شریل (Shrill) به عنوان یک زن باهوش، بذلهگو و جذاب نشان داده شده باشد، اما او هم اشتباهات و خطاهای خودش را دارد؛ مثل همهی ما، مثل همهی انسانها.
سخن پایانی
سریال شریل (Shrill) یکی از جدیدترین سریال های امسال است که داستانی متفاوت را برای مخاطب به تصویر کشیده. داستان این سریال داستان عصیان و ایستادگی در برابر معیارها و افکاری است که ما را محدود کرده اند و مانع رشد و قدرت گرفتنمان شده اند. قوانین نانوشتهای که برای هر چیزی چارچوب تعیین میکنند و ما را اسیر خود می سازند.
داستان این سریال داستان یک زن چاق است؛ زن چاقی که در جامعه جایی ندارد و دیدگاه همه نسبت او متفاوت است. اما سریال داستان به پا خاستن و رشد کردن و بزرگ شدن او را به نمایش درآورده است. داستان کسی که خودش را همان طور که هست میپذیرد و برای ساخت زندگیاش مبارزه میکند.
در این مقاله از «پاسخ از ما» در کنار هم نگاهی داشتیم به سریال شریل (Shrill). سریال کمدی و البته پر طرفداری که بخشی از حقایق اجتماع را به تصویر کشیده است. این سریال آن قدر محبوب و موفق است که حسابی غوغا کرده و البته بدون شک میتوان گفت که ربودن جایزهی اِمی توسط آن چندان دور از ذهن نخواهد بود. در پایان نوبت شماست که نظرتان را با ما در میان بگذارید؛ شما دربارهی این سریال چه فکر میکنید؟