با وجود مشکلات اقتصادی و رنگارنگ این روزها، در سالهای اخیر اهمیت به شاد بودن و لبخند زدن در جامعه بسیار احساس میشود. شرایط موجود به نیاز جدی به آرامش و شاد بودن دامن زده و آن را پر رنگ تر از پیش کرده و تمایل به خندیدن و شاد بودن را نیز به یک ضرورت اجتماعی بدل نموده است. در سینمای ایران نیز فیلم های زیادی داریم که ایده ای خوب یا با مزه دارند و موجبات شادی و نشاط مردم را فراهم می کنند. فیلم زیر نظر به کارگردانی مجید صالحی نیز از این نمونه فیلم ها به حساب می آیند که سعی کرده لبخندی بر لب تماشاچیان خود بیاورد.
با «پاسخ از ما» همراه باشید تا مطالب بیشتری در مورد «زیر نظر» بخوانید!
موشکافی یک اتفاق بامزه یا بی مزه؟!
موضوع فیلم زیر نظر در مورد مردی متاهل و رفیق باز به نام محسن است که در زمان نبود همسرش به دوستش امید زنگ می زند و او را به خانه خود دعوت می کند. دو رفیق در حال خوشگذرانی هستند که متوجه می شوند مبل مورد علاقه همسر محسن توسط دوستش سوراخ شده است. امید در اثر استعمال مواد مخدر مبل را سوراخ کرده و حالا باید این دو دوست قبل از بازگشت زن محسن از سفر شمال فکری به حال این مشکل بکنند. محسن پس از صحبت با همسر خود متوجه می شود که او در حال بازگشت زود هنگام به خانه است.
در این میان، محسن و دوستش به هر دری می زنند تا از شر این مشکل راحت شوند؛ محسن در این راه از همسایگان خود کمک می خواهد تا گندکاری پیش آمده روی مبل را درست کنند، اما هر کاری می کنند باعث بدتر شدن اوضاع سوراخ روی مبل می شود. در حین این ماجرا، اتفاقات طنز آمیز جالبی رخ می دهد و آدم های زیادی نیز به این قصه وارد می شوند. در پایان متوجه میشیم که حتی داستان اول هم از اساس بیهوده بوده است و رسما محسن و امید سر قبری که در آن جنازه نیست گریه میکنند و طی اتفاقاتی وقتی مبل مذکور کامل پاره و خراب شده است متوجه میشوند که مبل از قبل سوراخ بوده است.
شاید کمی عجیب به نظر برسد، اما کل داستان فیلم درباره ماجرای سوراخ شدن مبل است. واژه «سوراخ» بارها و بارها در فیلم تکرار می شود و گاهی هم برای خنداندن مخاطب معنای جنسی به خود می گیرد. شاید در ظاهر امر این نمونه شوخی بعد از مدتی لوث شده، اما خوشبختانه با ورود یکی دو کارکتر جالب و جدید به «زیر نظر» این اتفاق رخ نمی دهد و فیلم به دام لوده شدن نمی افتد. در ضمن میتوان گفت که شوخی های جنسی فیلم با ماهیت آن سازگاری دارند و به زور در داستان گنجانده نشده اند و از جوک های فضای مجازی نیز کپی نشده اند.
همچنین باید گفت بزرگترین ایرادی هم که منتقدان و اهالی سینما به زیر نظر گرفته اند این است که فیلم زیر نظر از شوخی های کلامی جنسی بیش از حد استفاده کرده و فیلم مبتذلی است و همچنین عنوان می کنند در این اثر طنز از واژه «سوراخ» که بار معنایی جنسی به خود گرفته در تمام دقایق فیلم به وفور استفاده کرده.
در پاسخ این افراد باید گفت زمانی که شوخی های کمدی جنسی در فیلم های کمدی مثل زیر نظر خط قرمزها را رد می کند، برخی با انگ مبتذل زدن به آن فیلم سعی می کنند به نوعی خود را راحت کنند، در صورتی که بسیاری از کمدی های موفق دنیا نیز از این نوع شوخی ها استفاده می کنند و هیچ ایرادی هم به آنها گرفته نمی شود. در اینکه شوخی جنسی باید حد و حدودی داشته باشد، شکی نیست، اما صرفا برچسب لوده و مبتذل زدن به یک فیلم نمی توان به کل استفاده از شوخی های کلامی جنسی را به نوعی ممنوع اعلام کرد. فیلم شیرینی آمریکایی (American Pie) هم به علت شوخی های جنسی اش در ابتدا مخالفان زیادی داشت، اما این فیلم موفق شد تا جان تازه ای به پیکر بی رمق ژانر کمدی دبیرستانی بدمد و آن را از نو احیا کند.
ایراد عمده زیر نظر
یکی از اشکالات مهمی که به فیلم زیر نظر وارد است این موضوع می باشد که سوژه اولیه فیلم قابلیت این را ندارد که در طول ۹۰ دقیقه فیلم بلند روایت شود. موضوع ایجاد سوراخ در مبل یکی از ساکنین مجتمع مسکونی و تلاش او و دوستش برای حل مشکل واقعا کشش عنوان شدن در طی یک فیلم بلند را نداشته یا حداقل به این موقعیت درست در داستان پرداخته نشده است.
فیلم به داستان های فرعی و شخصیت پردازی های فوق العاده نیاز دارد که ماجرای اصلی اش را خوب پیش ببرد که ما در «زیر نظر» شاهد آن نیستیم. علاوه بر این، در یک سوم پایانی فیلم داستان جدیدی رخ می دهد که در نگاه اول برای ادامه پیرنگ فیلمنامه ضروری می باشد، اما با بد پرداختن فیلمنامه نویس به این خرده داستان کاری از پیش نمی رود. تا یک سوم پایانی فیلم، «زیر نظر» بیننده خود را سرگرم نگه می دارد، اما با جلو رفتن داستان و رسیدن به پایان فیلم داستان جذابیت خود را از دست می دهد. پایان بندی اشتباه و نامناسب فیلم نیز به هیچ وجه بیننده را راضی نگه نمی دارد و او را به نوعی دلزده از دیدن فیلم می کند.
در یک سوم پایانی فیلم ناگهان داستان سوراخ مبل فراموش می شود و ماجرای قتل زن همسایه به وسط می آید. پلیس ها پیگیر ماجرا شده اند و شخصیت اصلی داستان، محسن، که آخرین نفری بوده که به زن همسایه سر زده و به او در تعمیر آبگرمکن منزلش کمک کرده، نگران می شود که پلیس به او مشکوک شود و او را به عنوان مظنون به قتل در نظر بگیرد. فیلم های مدار بسته در دست سرایدار ساختمان، نظر، می باشد و محسن قصد دارد با پرداخت رشوه به او فیلم ها را از بین ببرد تا مدرکی در اختیار پلیس نباشد. در نهایت ماجرا پا در هوا و بی نتیجه می ماند.
گذشته از این ها، باید گفت وقتی ماجرای قتل زن همسایه سوژه اصلی فیلم یعنی تلاش محسن و دوستش برای پوشاندن سوراخ مبل را تحت شعاع قرار می دهد، این معنی را می دهد که موضوع اصلی آن قدرها هم مهم نبوده که روایتی فرعی به طور کامل جایگزین آن شده است.
همچنین، واقعیت این است که ایدۀ اولیۀ فیلمنامه هر قدر هم درخشان باشد اگر پتانسیل بسط و گسترش نداشته باشد، بزرگان عرصه نویسندگی هم نمی توانند از آن فیلمنامه به درد بخوری در بیاورند. فیلمنامه نویسان فیلم زیر نظر نیز نتوانسته اند از عهده این کار بر آیند.
بازیگران فیلم زیر نظر
بازی ها در فیلم زیر نظر بسیار خوب از کار در آمده و بازیگران توانسته اند به خوبی بار کمدی فیلم را به دوش بکشند. بازی بازیگران هماهنگی خوبی با هم دارد و یکی از نقاط قوت فیلم نیز زوج هنری رضا عطاران و امیر جعفری می باشد و تصور اینکه دو نفر دیگر نقش این دو دوست خوشگذران و خرابکار را ایفا کنند، کمی دشوار به نظر می آید. چالش ها و بگو مگوهای بین محسن (رضا عطاران) و امید (امیر جعفری) خیلی خوب از کار در آمده است.
رضا عطاران در نقش محسن
رضا عطاران در زیر نظر نقش مردی میانسالی را بازی می کند که در نبود همسرش با دوست خود در حال خوشگذرانی می باشد که متوجه می شود مبل مورد علاقه همسرش توسط دوستش امید سوراخ شده و ماجرای اصلی فیلم از همین نقطه آغاز می شود.
رضا عطاران بازیگر، کارگردان و فیلمنامه نویس مطرح ایرانی است که در آثار مطرحی مانند هزار پا (۱۳۹۶)، نهنگ عنبر ۲: سلکشن رویا (۱۳۹۵)، آب نبات چوبی (۱۳۹۴)، من سالوادور نیستم (۱۳۹۴)، نهنگ عنبر (۱۳۹۳)، رد کارپت (۱۳۹۲)، طبقه هساث (۱۳۹۲)، ورود آقایان ممنوع (۱۳۸۹)، بزنگاه (۱۳۸۷)، متهم گریخت (۱۳۸۴)، خانه به دوش (۱۳۸۳) و… هنرنمایی کرده است. با توجه به کارنامه هنری رضا عطاران می توان متوجه شد او پیشرفتی گام به گام داشته و همینطور علاوه بر نقش های کمدی در نقش های جدی نیز خوش درخشیده است.
همه عطاران را به عنوان بازیگر فیلم طنز می شناسند، اما او در فیلم دهلیز آن چنان بازی خوب و شست و رفته ای ارائه داد که به عنوان نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد در سی ویکمین دوره جشنواره فیلم فجر انتخاب شد. همچنین، عطاران با فروش ۱٬۶ میلیارد تومان در گیشه لقب سودآورترین بازیگر سینمای ایران در سال ۱۳۹۳ را از آن خود کرد.
امیر جعفری در نقش امید
امیر جعفری در زیر نظر نقش فردی به نام امید را بازی می کند که به خانه دوستش محسن سر می زند و هنگامی که در حال مصرف مواد مخدر است، باعث سوراخ شدن مبل مورد علاقه همسر دوستش می شود. امیر جعفری بازیگر سرشناس سینما، تئاتر و تلویزیون است و از آثار معروف او می توان به نان، عشق و موتور ۱۰۰۰ (۱۳۸۰)، قارچ سمی (۱۳۸۰)، بدون شرح (۱۳۸۰)، کمربندها را ببندیم (۱۳۸۳)، میوه ممنوعه (۱۳۸۶)، چار دیواری (۱۳۸۸)، کیفر (۱۳۸۸)، سوفی و دیوانه (۱۳۹۵)، اکسیدان (۱۳۹۶) و… اشاره کرد.
جعفری بازیگری از در سال ۱۳۷۲ شروع کرد و با درخشش در صحنه تئاتر وارد دنیای حرفه ای بازیگری سینما و تلویزیون شد. اما این مجموعه تلویزیونی بدون شرح به کارگردانی مهدی مظلومی بود که باعث شهرت و شناخته شدن امیر جعفری در بین مردم شد. زوج او و فتحعلی اویسی در این سریال مورد پسند سیل عظیمی از مخاطبان قرار گرفت.
سروش جمشیدی در نقش نظر
سروش جمشیدی در فیلم زیر نظر در نقش سرایدار افغانستانی ساختمان ظاهر شده است و به خوبی از ایفای نقش خود بر آمده است. جمشیدی پیش تر به یمن و لطف مهران مدیری به چهره شناخته شده ای در میان مخاطبان ایرانی تبدیل شده بود. عمده شهرت او به خاطر بازی در نقش قیمت در مجموعه تلویزیونی دورهمی می باشد. او در آثاری همچون متهم گریخت (۱۳۸۴)، عطسه (۱۳۹۴)، در حاشیه (۱۳۹۴)، ۵۰ کیلو آلبالو (۱۳۹۴) و… نیز به ایفای نقش پرداخته است.
آزاده صمدی در نقش گیتی
آزاده صمدی هم نقش زن دلربا و اغواگر همسایه به نام گیتی را بازی می کند که انصافا به خوبی از عهده ایفای این نقش بر آمده و بازی تر و تمیزی را از خود به نمایش گذاشته است. آزاده صمدی بازیگر نام آشنای تئاتر، سینما و تلویزیون ایران است. بازی در سریال راه بی پایان همایون اسعدیان پله ای برای موفقیت و شهرت آزاده صمدی شد. او در آثار دیگری همچون گاو صندوق (۱۳۸۸)، ،آفریقا (۱۳۸۹)، طبقه هساث (۱۳۹۲)، دیوار به دیوار (۱۳۹۵-۱۳۹۶)، مارموز (۱۳۹۶)، عالیجناب (۱۳۹۶)، دیوار به دیوار ۲ (۱۳۹۶-۱۳۹۷)، نهنگ آبی (۱۳۹۷-۱۳۹۸)، می خواهم زنده بمانم (۱۳۹۹) و… نیز به ایفای نقش پرداخته است.
سخن آخر
انتخاب بازیگران در فیلم زیر نظر بسیار مناسب بوده و آنها با موفقیت توانسته اند وجه کمدی شخصیت ها را به تصویر بکشند. زیر نظر پیش نیازهای تبدیل شدن به یکی از فیلم های کمدی درجه یک و با کیفیت را در اختیار داشت که از جمله این موارد می توان به داشتن تیم بازیگری قوی اشاره کرد که شامل فردی مثل رضا عطاران می شد که در کمدی های دیگری مانند نهنگ عنبر و هزار پا خوش درخشیده بود و باعث موفق آنها در گیشه شده بود، اما فیلم مجید صالحی به خوبی نتوانست از این نقطه قوت بهره ببرد و با پرداختن به سوژه ای که قابلیت روایت در قالب یک فیلم بلند را نداشت، موقعیت خود برای یک کمدی موفق بودن را از دست داد.