راهنمای مطالعه
- نسبت به خودشان احساس رضایت درونی دارند
- عملگرا هستند و رو به جلو حرکت می کنند
- به شایعات توجه نمی کنند
- مثبت نگر هستند
- از قضاوت دیگران خودداری می کنند
- در تصمیم گیری های خود قاطع هستند و قدرت نه گفتن دارند
- شنونده فعال هستند
- با موفقیت در چالش های کوچک به احساس رضایت دست پیدا می کنند
- از شکست خوردن و اشتباه کردن نمی ترسند
- هدف گذاری درست و واقع بینانه دارند
- از اینکه از دیگران کمک بگیرند ابایی ندارند
- بخشنده هستند
- از خودنمایی پرهیز می کنند
- به نحوه لباس پوشیدن و زیبایی ظاهری خودشان اهمیت می دهند
- به طور منظم ورزش می کنند
جمله جالبی منسوب به «هنری فورد» است که می گوید:
«فکر می کنید از عهده این کار به خوبی بر می آیید یا نه؟ در هر دو حالت درست فکر می کنید.»
اگر کمی به مفهوم این جمله فکر کنید، مفهوم «اعتماد به نفس» در آن مستتر است. اگر شما فکر می کنید که از عهده کاری به خوبی بر می آیید، پس در عمل هم آن کار را به خوبی انجام خواهید داد و بر عکس، اگر فکر می کنید که توانایی انجام آن را ندارید، نمی توانید آن را به خوبی انجام دهید. اعتماد به نفس حس برنده بودن قبل از انجام عمل است. در حقیقت طرز فکر شما بر نتیجه عمل شما تاثیر مستقیمی دارد.
«اعتماد به نفس» ویژگی ارثی نیست که فرد با آن متولد شود، بلکه ویژگی اکتسابی است که باید آن را در خود پرورش داد. با این وجود هر معماری می داند که داشتن نقشه خوب برای ساختن یک بنای با ارزش چقدر اهمیت دارد. پس قبل از اینکه تصمیم بگیرید برای بالا بردن اعتماد به نفس تان اقدام کنید، بد نیست که به بررسی ویژگی افرادی که اعتماد به نفس خوبی دارند نیز توجه نمایید.
واضح است که داشتن «اعتماد به نفس» در رشد و شخصیت هر فردی اهمیت زیادی دارد، ولی سوأل این است که چه چیز افراد با اعتماد به نفس بالا را از سایرین متمایز می کند؟
در ادامه با «پاسخ از ما» همراه باشید تا بعضی از این ویژگی ها را مورد بررسی قرار دهیم. شما هم سعی کنید این خصوصیات را به فهرست عادت ها و ویژگی های خود بیافزایید.
نسبت به خودشان احساس رضایت درونی دارند
احساس خوشبختی یکی از عناصر مهم برای داشتن اعتماد به نفس بالا می باشد، چرا که برای اینکه در انجام کارهایتان اعتماد به نفس داشته باشید، باید به خودتان باور داشته باشید و باید به عبارتی از کسی که هستید، رضایت داشته باشید.
برخلاف بسیاری از افراد که تنها از گرفتن تأیید دیگران و جلب توجه احساس خوشحالی می کنند، افراد با اعتماد به نفس رضایت درونی از عملکردشان باعث احساس خرسندیشان می شود.
عملگرا هستند و رو به جلو حرکت می کنند
افراد با اعتماد به نفس شروع کننده خوبی هستند. برای رسیدن به اهداف سنجیده شان بدون ترس و تردید اقدام به عمل می کنند و همیشه در تلاش برای پیشرفت هستند و حرکت رو به جلو دارند. معمولا اثری از رکود و در جازدن در زندگی آنها نیز نمی توانید ببینید.
این افراد در انتخاب اهداف و روش رسیدن به آنها به این دو نکته کلیدی توجه می کنند:
- انجام کار درست
- درست انجام دادن کار
به شایعات توجه نمی کنند
یک مثال معروف است که می گوید:
«ذهن های بزرگ درگیر اجرای ایده های بزرگ هستند. ذهن های متوسط نیز درگیر حوادث و ذهن های کوچک هم درگیر سر در آوردن از کارهای دیگران».
کسانی که وقت خود را صرف غیبت و شایعات می کنند، وقتی برای پیشرفت و رشد شخصی خودشان ندارند.
مثبت نگر هستند
خوش بینی، مثبت اندیشی، دیدن نیمه پر لیوان از ویژگیهای افراد با اعتماد به نفس بالاست. این افراد در صورت انتقاد، نقد سازنده می کنند و برای آنچه که به آن نقد دارند، راهکاری برای اصلاح را پیشنهاد می دهند.
داشتن نگرش مثبت به خود و نتیجه فعالیت ها و همینطور آینده از اصول ذهنی این افراد است.
از قضاوت دیگران خودداری می کنند
افراد با اعتماد به نفس بالا وقت خود را برای قضاوت کردن دیگران تلف نمی کنند و نگران قضاوت های دیگران در مورد خودشان نیستند، زیرا می دانند که هر کسی ارزش های خودش را دارد.
این افراد ویژگی های مثبت سایرین را تحسین می کنند و از آنها یاد می گیرند. آنها برای داشتن حس رضایت از آنچه که هستند نیازی ندارند دیگران را نفی کنند یا اینکه خود را با آنها مقایسه کنند.
در تصمیم گیری های خود قاطع هستند و قدرت نه گفتن دارند
افراد با اعتماد به نفس هیچگاه پاسخ مثبت به درخواست های مختلف نمی دهند، مگر اینکه واقعا با چیزی موافق باشند. آنها از گفتن جملاتی مانند «فکر نمی کنم الان بتونم انجامش بدم» یا «مطمئن نیستم» خودداری می کنند، زیرا می دانند با نه گفتن به یک تعهد جدید، به تعهدات فعلی خود احترام می گذارند و به خود این فرصت را می دهند که مسئولیت هایی که قبلا پذیرفته اند را با موفقیت انجام دهند.
در نتیجه، آنها یا مسئولیت کاری را قبول نمی کنند یا در صورت پذیرش، آن را به خوبی انجام می دهند. تحقیقات انجام شده در دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو نشان می دهد که هر چه نه گفتن برای فرد سخت تر باشد، احتمال اینکه او دچار استرس، فرسودگی و حتی افسردگی شود بیشتر است.
شنونده فعال هستند
افراد با اعتماد به نفس بالا بر خلاف بسیاری از افراد که همواره تمایل به صحبت کردن دارند، در اکثر مواقع شنونده فعال هستند، زیرا اولا اهمیتی به این نمی دهند که خود را به دیگران ثابت کنند و ثانیا می دانند با شنیدن گفته های دیگران چیزهای جدیدی یاد می گیرند و رشد خواهند کرد.
با موفقیت در چالش های کوچک به احساس رضایت دست پیدا می کنند
افراد دارای اعتماد به نفس بالا خود را در معرض چالش های هر چند کوچک قرار می دهند و برای پیروز شدن در آن تلاش می کنند. پیروز شدن در موقعیت های مختلف، چه کوچک و چه بزرگ، باعث افزایش انگیزه و فعال شدن مدار پاداش در مغز می شود و همچنین موجب تغییرات بیوشیمی مانند بالا رفتن آندروژن و تستوسترون در بدن می شود.
این تغییرات در بدن و مغز باعث افزایش حس اعتماد به نفس و اشتیاق برای مقابله با چالش ها در آینده می شود. به بیانی دیگر، حس پیروزی در چالش های کوچک باعث تغییراتی در مغز و بدن می شود که حس افزایش اعتماد به نفس را در فرد ایجاد می کند و این احساس می تواند تا ماه ها دوام داشته باشد.
از شکست خوردن و اشتباه کردن نمی ترسند
افراد با اعتماد به نفس بالا از اظهار نظرات خود نمی ترسند و بر این باورند که اگر حق با آنها باشد، در این صورت دیگران از آنها می آموزند و اگر اشتباه کنند، از شکستشان درس میگیرند. به قول معروف، هر شکست مقدمه ای است برای پیروزی و همچنین راهیست برای حذف گزینه های نادرست.
گاهی شما در حالی که سختی های مسیر را پشت سر گذاشته اید، کمی پیش از رسیدن به مقصود خسته و نا امید می شوید و از تلاش کردن دست می کشید. در چنین مواقعی فرقی بین شما و کسی از اول تلاشی نکرده نیست. داشتن اعتماد به نفس به این معنی نیست که افراد همیشه به راحتی به اهدافشان دست پیدا می کنند، بلکه پشتکار، سماجت، قاطع بودن و در هم شکستن موانع و پشت سر گذاشتن شکست ها با انگیزه رسیدن به هدف و پیروزی از ویژگی های بارز افراد دارای اعتماد به نفس بالاست که منجر به موفقیت نهایی شان می شود.
هدف گذاری درست و واقع بینانه دارند
افراد با اعتماد به نفس بالا در انتخاب هدف واقع بین هستند و اهداف چالش برانگیز اما دست یافتنی را انتخاب می کنند.
فرآیند رسیدن به هدف های بزرگشان را به گام های کوچک تقسیم می کنند و در هر مرحله بر رسیدن به اهداف کوچک تر تمرکز می کنند تا نهایتا به هدف نهایی خود دست پیدا کنند.
از اینکه از دیگران کمک بگیرند ابایی ندارند
افراد با اعتماد به نفس به نقاط ضعف و قدرت خود آگاه هستند و در صورت نیاز از افراد توانمند و خبره کمک می گیرند.
بخشنده هستند
در افرادی که از درون حس امنیت و اعتماد به نفس دارند، تمایل به اشتراک گذاشتن وقت، توجه و منابع مادی و غیرمادی شان بیشتر مشاهده می شود. این افراد از نظر ذهنی غنی هستند و به جای تصاحب منابع مختلف برای خود در جهت گسترش آن منابع برای استفاده همگان تلاش می کنند.
در صورت مواجه شدن با فردی که از کار خطا و اشتباهش پشیمان است، نیز گذشت و بخشش دارند. در واقع، انتقام گرفتن از ویژگی های افرادی است که اعتماد به نفس پایینی دارند.
در بعضی از مواقع ممکن است دیگران در حق ما بدی کنند و راهی برای جلوگیری از آن وجود نداشته باشد. در این شرایط، پاسخ بدی را با بدی دادن صرفا برای بروز خشم و عصبانیت از خسارتی که به ما وارد شده نه تنها راهکار سودمندی نیست، بلکه آرامش درونی مان را نیز بر هم می زند.
از خودنمایی پرهیز می کنند
افراد با اعتماد به نفس بالا با وجود موفقیت هایی که کسب کرده اند، افرادی فروتن هستند و تمایلی به پز دادن و خودنمایی برای به رخ کشیدن توانمندی و موفقیت هایشان ندارند.
این افراد ارزیابی درستی از توانمندی ها و نقط ضعف و قدرت خود دارند. جالب است که بدانید غرور کاذب و خودشیفتگی نشان دهنده اعتماد به نفس پایین می باشد.
به نحوه لباس پوشیدن و زیبایی ظاهری خودشان اهمیت می دهند
داشتن ظاهر آراسته و پوشش مناسب از دیگر ویژگی های افراد با اعتماد به نفس است. بین چیزی که می پوشید و آنچه درباره خود فکر می کنید رابطه مستقیمی وجود دارد. شاید این جمله را شنیده باشید:
«اگر تمایل به ارتقا شغلی دارید، مناسب شغلی که دوست دارید لباس بپوشید نه شغلی که الان دارید».
می توانید برای مطالعه بیشتر در این مورد مقاله بالابردن اعتماد به نفس با پوشیدن لباس را مطالعه نمایید.
توجه به رنگ و مدل لباس متناسب با محیطی که قرار است در آن حاضر شوید و همچنین مد نظر داشتن تناسب لباس با اندامتان نشان دهنده هوش اجتماعی شماست و باعث می شود از اطرفیان بازخوردهای خوبی دریافت کنید که باعث افزایش حس اعتماد به نفس شما می شود.
به طور منظم ورزش می کنند
یکی از راه های حفظ سلامت جسمی و روحی و تناسب اندام، ورزش کردن است. نتایج مطالعه ای که در انستیتوی تحقیقات انتاریو انجام شده، نشان می دهد افرادی که هفته ای دو بار به مدت ۱۰ هفته ورزش می کنند، از نظر جسمی، اجتماعی و تحصیلی احساس توانمندی و اعتماد به نفس بیشتری دارند.
محققین علت این حس مثبت به خود را ترشح هورمون اندورفین ناشی از ورزش می دانند.
در این مطلب از «پاسخ از ما» ویژگی های افرادی را برشمردیم که دارای اعتماد به نفس بالایی هستند.
اگر شما نیز خصوصیات دیگری از افراد با اعتماد به نفس در ذهنتان دارید که فکر می کنید در این مطلب از آنها اسمی برده نشده، در بخش نظرات، دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مشتاقانه پذیرای شنیدن نظر شما خوبان هستیم.