چگونه افرادی که به کرونا مبتلا هستند، بر افسردگی خود غلبه کنند؟

راه های مقابله با افسردگی بر اثر کرونا

افسردگی بر اثر کرونا و راه های مقابله با آن موضوعاتی است که ما در این مقاله به آن می پردازیم .

کووید ۱۹، این بیماری وحشتناک  موجی از ترس و نگرانی‌ برای عموم مردم ایجاد کرده است. البته نمونه‌های مشابه این بیماری در گذشته نیز وجود داشته‌ است، اما توجه رسانه‌ای نسبت به ویروس کرونا بسیار بیشتر از موارد گذشته بوده است.

یکی از راهکارهایی که افراد در مقابله با این بیماری انتخاب می کنند، قرنطینه خانگی است. با وجود اینکه قرنطینه خانگی یکی از موثرترین روش‌ها برای جلوگیری از شیوع بیشتر این بیماری است، ممکن است باعث ایجاد بی‌حوصلگی و در مواردی حتی منجر به افسردگی افراد شود. (ما در «پاسخ از ما» مقاله ای با عنوان روش هایی برای سرگرم شدن در قرنطینه کرونا آماده کرده ایم که پیشنهاد می کنم مطالعه کنید.)

تاثیری که بیماری کرونا بر افراد می‌گذارد، علاوه بر آسیب‌های جسمی، می‌تواند باعث ایجاد آسیب‌های روحی و روانی نیز بشود، چه برای خود فرد بیمار و چه برای اطرافیانش.

شاید هم اکنون که این مطلب را می‌خوانید؛ یکی از نزدیکان شما به این بیماری مبتلا شده باشد و یا خدایی نکرده، در آینده ممکن است به کرونا مبتلا شود.
ما در این مطلب به این موضوع خواهیم پرداخت که چگونه افرادی که به کرونا مبتلا هستند، باید بر افسردگی خود غلبه کنند؟.

همچنین نکاتی را درباره اطرافیان این افراد و واکنش‌های احتمالی آن‌ها در برخورد با این موضوع و همینطور رفتاری که آنها باید در برابر این مسئله از خود نشان دهند، معرفی می‌کند.

بیماری‌های وخیم و افسردگی

رویارویی با یک مشکل جدید می‌تواند بسیار طاقت فرسا باشد. وقتی که شما راه حل مناسبی برای گذشتن از سد مشکل پیش رویتان نداشته باشید، مشکل دو چندان می شود؛ به عنوان مثال، میتوان به یکی از مسائلی که از گذشته تا به امروز گریبان گیر جامعه بشری بوده، اشاره کرد، بیماری‌های وخیم و مزمن.

شاید کرونا مانند بیماری‌های وخیم در طولانی مدت زندگی فرد را مختل نکند، اما می‌توان گفت که تقریبا همان تاثیراتی را روی زندگی افراد می‌گذارد که بیماری‌های وخیم و مزمن می‌توانند داشته باشد.

گرفتار شدن در دام یک بیماری حاد، می‌تواند رابطه مستقیمی با افسردگی داشته باشد.

مبتلا شدن به بیماری‌هایی که ممکن است در تمام طول زندگی یک فرد، همراه او باشند و معمولا درمان قطعی و مطمئنی برای آن‌ها یافت نشده است ، می تواند ابعاد دیگر زندگی او را نیز تحت تاثیر قرار دهد؛ می توان به عنوان نمونه به بیماری هایی نظیر سرطان، ام اس، دیابت نوع یک، ایدز و … اشاره کرد.

هر چند تعدادی از این بیماری های حاد و مزمن را می‌توان با داشتن سبک زندگی سالم و مصرف داروهای خاص، تا حدی تحت کنترل نگه داشت. اما این بیماری ها به شدت سبک زندگی فرد بیمار و اطرافیانش را تغییر می‌دهند. آنها می‌توانند باعث شوند که شخص بیمار ، کارهایی که برایش لذت بخش بوده است، را دیگر نتواند انجام بدهد. این امر به نوبه خود می‌تواند یکی از پیش زمینه‌های افسردگی باشد. افسردگی بر اثر کرونا نیز از این قائده جدا نیست.

حتی بعضی از داروهای مقابله با بیماری‌های وخیم، می تواند باعث افزایش احتمال افسردگی افراد بیمار شود.

افراد مبتلا به این نوع از بیماری‌ها، همواره تحت فشارهای شدید روحی و روانی هستند و ممکن است به راحتی از پس آن بر نیایند و حتی امیدشان نسبت به آینده را از دست بدهند.

بیماری کرونا نیز شرایطی مانند یک بیماری وخیم را دارد. شاید میزان کشندگی و زمان درگیری با بیماری به اندازه بیماری‌های وخیمی که به آن‌ها اشاره کردیم، نباشد، اما چون هیچ دارو و روش درمانی قطعی و مطمئنی برای آن تاکنون یافت نشده است، می تواند تاثیری مانند همان بیماری‌های وخیم روی افراد داشته باشد.

اثرات افسردگی روی سلامت جسمانی

تا به اینجا درباره این موضوع صحبت کردیم که مبتلا شدن به بیماری‌های خاص مانند کرونا، می‌تواند چه تاثیراتی بر افراد داشته باشد؛ یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین تاثیرات آن افسردگی بود.حال می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که اثرات افسردگی روی سلامت جسمانی افراد چیست؟

نتایج تحقیقات بیشماری این نکته را بازگو می‌کنند که افسردگی موجب ترشح هورمون استرس زا یا همان کورتیزول می‌شود. این هورمون معمولا در زمانی ترشح می‌شود که فرد در معرض خطر قرار داشته باشد و به نشان دادن واکنش‌های سریع و دقیق نیاز داشته باشد؛ مثلا زمانی که به طور ناگهانی صدای بوق ماشینی را می‌شنویم ؛ یا هنگامی که با فردی وارد مشاجره می‌شویم و یا حتی هنگامی که متوجه صدای گریه بچه نا آرامی می شویم، مقادیر مختلفی از این هورمون در بدن ترشح می‌شود.

از طرفی هورمون کورتیزول، در متابولیسم چربی‌ها و پروتئین‌های بدن نقش دارد.

مشکل آن موقع ایجاد می‌شود که فرد به مدت طولانی و به طور مداوم، مضطرب باشد و تحت فشارهای روانی قرار بگیرد؛ هورمون کورتیزول در این گونه افراد به مقدار بیشتر و زیادتری تولید می‌شود و باعث تجزیه پروتئین‌های دفاعی بدن آنها مانند پادتن‌ها خواهد شد و حتی ممکن است باعث از بین رفتن گلبول‌های سفید بدنشان شود که مسئول دفاع از بدن آنها هستند.

تحقیقات فراوانی به این مسئله اشاره دارند که افراد افسرده نیز مقادیر فراوان و کنترل نشده‌ای از هورمون‌های استرس زا به ویژه کورتیزول در خون خود دارند.
به همین دلیل افسردگی می‌تواند موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی شود و این آخرین چیزی است که شما در هنگام مقابله با یک بیماری مانند کرونا به آن نیاز دارید!

افسردگی اثرات دیگری هم روی بدن دارد که ممکن است شما آن‌ها را با علائم دیگر بیماری‌ها اشتباه بگیرید و دچار ترس و استرس شوید. این موضوع زمانی می‌تواند گریبان گیر شما شود که برای رفع علائمی که در شما ایجاد شده است، کارهای مختلفی انجام می‌دهید که ممکن است اثری نداشته باشند.

انجام این کارها خود باعث افزایش ترس و اضطراب شما خواهد شد و این ترس و استرس هم باعث افزایش افسردگی شما خواهد شد؛ نوعی دور باطل که چیزی جز فرسودگی برای شما به همراه ندارد.

بنابراین، به چند مورد دیگر از اثرات افسردگی روی بدن شما اشاره می‌کنیم:

  •  کاهش یا افزایش غیر طبیعی وزن

افراد افسرده ممکن است تغییراتی را در میزان اشتهای خود احساس کنند که در نهایت می‌تواند منجر به افزایش یا کاهش وزن آن‌ها شود.

  • دردهای ناگهانی و بدون علت

همانطور که به آن اشاره کردیم، افسردگی می‌تواند منجر به تغییرات هورمونی شود و این تغییرات می‌توانند به صورت دردهای ناگهانی و بدون علت بروز پیدا کنند. این دردها معمولا در قسمت‌هایی همچون سر، مفاصل، ماهیچه‌ها و… احساس می‌شوند.

  •  التهاب بدن

تعداد بیشماری از تحقیقات نشان می‌دهند که افسردگی و التهاب بدن با یکدیگر ارتباط تنگاتنگی دارند؛ حتی برخی از این تحقیقات به این نکته اشاره می‌کنند که ممکن است دلیل به وجود آمدن افسردگی در افراد، وجود داشتن التهاب در بدن آن‌ها باشد.

  •  بد خوابی

افرادی که از افسردگی رنج می‌برند، خیلی از اوقات در خوابیدن هم مشکل پیدا می‌کنند و حتی در برخی از موارد، دچار بی خوابی می‌شوند. بد خوابی و نداشتن خواب مناسب، باعث تضعیف بدن می‌شود، چون بدن در هنگام خواب ، قسمت‌های آسیب دیده خود را ترمیم می‌کند. نداشتن خواب مناسب، سیستم دفاعی بدن را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد؛ تحقیقات بسیاری نشانگر این موضوع هستند که خواب کافی و مناسب، باعث بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن می‌شود و افرادی که خواب منظمی دارند، کمتر دچار بیماری خواهند شد.

  •  مشکلات گوارشی

یک سری از تحقیقات ، بیانگر این موضوع هستند که افسردگی می‌تواند روی بخش‌های مختلف مغز و دستگاه غدد فرد افسرده اثر بگذارد و عملکرد آن‌ها را به هم بزند. در واقع واکنش مغز به عوامل استرس زا در افراد افسرده، به گونه ای انجام می‌گیرد که در عملکرد غددی مانند غدد فوق کلیه ( که هورمون‌های استرس زا مانند کورتیزول و آلدوسترن را ترشح می‌کنند)، غدد زیر بغل و نیز غده هیپوتالاموس، اختلال ایجاد می‌شود.
این اختلالات می‌تواند باعث به وجود آمدن مشکلات گوارشی همچون اسهال، استفراغ، سوء هاضمه و سایر مشکلات گوارشی شوند.

دلایل افسردگی در هنگام ابتلا به کرونا

اکنون که به اثرات افسردگی روی بدن آگاهی پیدا کردید، می‌خواهیم دلایل به وجود آمدن افسردگی بر اثر کرونا، را بررسی کنیم.

احتمالا اولین موضوعی که در این مورد به ذهن شما خطور میکند، بحث قرنطینه شدن این افراد است.برای توضیح بهتر این موضوع، به شیوع ویروس سارس در سال ۲۰۰۳ اشاره می‌کنیم.

پس از قرنطینه شدن حدود ۱۵ هزار نفر از کانادایی‌ها به خاطر شیوع ویروس سارس ( که از خانواده ویروس کرونا است)، یک سری از محققان ، تحقیقاتی را در زمینه بروز علائم افسردگی و یا اختلال استرسی پس از حادثه (PTSD)، بر روی این جامعه انجام دادند.

نتایج نشان داد که حدود ۲۹ درصد از افراد قرنطینه شده، علائم اختلال استرسی پس از حادثه را از خود بروز داده اند و حدود ۳۱ درصد از آن‌ها هم علائم افسردگی را از خود نشان داده اند. این گروه از افراد به طور متوسط حدود ۱۰ روز را در قرنطینه به سر برده بودند.

علت این نتایج به دست آمده بعدها مورد بررسی قرار گرفت و مواردی که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم، از نتایج به دست آمده این بررسی ها بوده‌اند:

  1. شرایط قرنطینه، در مرحله اول، شیوه زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهد و برنامه‌ریزی‌ هایی که آن‌ها برای خود داشته‌اند، را کاملا تغییر خواهد داد. این تغییر ناگهانی شرایط زندگی، می‌تواند باعث به وجود آمدن استرس و نگرانی‌های فراوانی باشد.
  2.  انسان موجودی اجتماعی است و از گذشته ‌های دور در هنگام مواجهه با سختی‌ها و مشکلات بزرگ، با کمک روحیه جمعی و مساعدت هم نوعان خود توانسته از سد مشکلات عبور کند و پیشرفتی بدون توقف را در پی بگیرد تا جوامع پیشرفته‌ای که هم اکنون مشاهده می‌کنیم را ایجاد کند.
    کمتر شدن روابط اجتماعی در پی قرنطینه شدن افراد، روی روحیه و سرزندگی آن‌ها تاثیرات فراوانی دارد و ممکن است حتی باعث ایجاد افسردگی در افراد شود.
  3.  شرایط قرنطینه، زندگی کاری افراد را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. بسیاری از افراد نمی‌توانند کارشان را در خانه انجام دهند و شرایط کاریشان هم این اجازه را به آنها نمی‌دهد که بتوانند در خانه بمانند و مدتی سر کار نروند.
    بنابراین دچار یک درگیری ذهنی شدید خواهند شد که در نهایت منجر به استرس و حتی افسردگی این افراد می‌شود. این دسته از افراد بین سلامتی خود و اطرافیانشان و همچنین تامین نیازهای مالی در گیر و دار فراوانی هستند.
  4.  افراد مبتلا به کرونا علاوه بر اینکه نگران اوضاع سلامتی خودشان هستند، به سلامتی اطرافیانشان هم می‌اندیشند. به دلیل اینکه این بیماری دوره نهفتگی دارد، ممکن است که این افراد بدون اینکه خودشان هم متوجه باشند، این بیماری را به دیگران منتقل کرده باشند و این خود باعث ایجاد نوعی حس عذاب وجدان در این افراد می‌شود که می‌تواند به افزایش میزان افسردگی شان بیافزاید.
    همچنین ترس از دست دادن عزیزان و نزدیکان این افراد نیز می‌تواند مزید بر علت باشد و باعث افسردگی هر چه بیشتر آنها بشود.
  5. یکی دیگر از عواملی که می‌تواند در بروز علائم افسردگی در افراد مبتلا به کرونا موثر باشد، مواجهه مداوم آنها با مسائل و مشکلات و اخبار ناگوار می‌باشد. شرایط بد اقتصادی که مدتی است کشورمان را درگیر خودش کرده است، فشارهای روحی و روانی بسیاری را نیز به مردم وارد کرده است و باعث شده است که مردم از لحاظ روحی و روانی دچار فرسودگی شوند و هنگامی که با مشکلاتی مانند بیماری کرونا روبرو می‌شوند، توانایی رویارویی با آن و کنترل شرایط را نداشته باشند.

راه ‌های مقابله با افسردگی در هنگام ابتلا با کرونا

تا به اینجا با دلایل افسردگی در هنگام ابتلا به کرونا و تشابه مواجهه با بیماری کرونا و بیماری‌های وخیمی مانند سرطان و … صحبت کردیم.
هم اکنون می‌خواهیم به این موضوع بپردازیم که چگونه می‌توان با افسردگی بر اثر کرونا مقابله کنیم.

 

دلایل افسردگی بر اثر کرونا

۱- پذیرش مشکل

با بررسی تشابه مقابله با بیماری کرونا و مواجهه با بیماری‌های وخیم، متوجه نکات مشابه و مناسبی در برخورد با این نوع بیماری ها شدیم؛ مهم ترین نکته‌ای که در ابتدا می‌توان در خصوص نحوه برخورد با بیماری های هولناک، وخیم و یا ناشناخته ای مانند کرونا به آن اشاره کرد، پذیرش مشکل به وجود آمده می‌باشد.

هر فردی در هنگام مواجهه با مشکلات، رفتار متفاوتی از خود نشان می‌دهد؛ ممکن است شخصی کاملا روحیه خود را ببازد و خود را از همان ابتدا مرده فرض کند، ممکن است فرد دیگری نیز تمام انرژی خود را صرف پیدا کردن راه‌ های رفع این مشکل کند؛ در این میان، بسیاری از افراد به دلیل اینکه توانایی مقابله با چنین خبر بد و مشکل بزرگی را ندارند، به جای حل کردن مشکل خود، صورت مسئله را پاک می‌کنند و به طور کلی آن را انکار می‌کنند و نمی‌خواهند مشکل خود را بپذیرند.

مثلا شخصی را فرض کنید که پس از مراجعه به پزشک، متوجه شده است به سرطان ریه مبتلا شده است. این خبر آنقدر برای او تلخ است که ذهنش توانایی پذیرش آن را ندارد و برای حفظ سلامت روانی خود، ترجیح می‌دهد موضوع را به طور کلی انکار کند و این انکار به صورت رفتارهای کاملا مخالف عرف مثل مصرف دخانیات بروز می‌کند.او حتی با وجود اطلاع از اینکه مصرف دخانیات برایش بسیار مضر است، دلیلی برای کار خود نمی‌یابد. اما شما می‌دانید که یکی از دلایل این امر، همین عدم پذیرش مشکل است.

برای مطالعه بیشتر می توانید به مقاله سلامت ریه ها سری بزنید.

اولین قدم برای اینکه بتوانید مشکل به وجود آمده را حل کنید، این است که مشکل پیش روی خود را بپذیرید و با گرفتن کمک از متخصصان امر و همینطور اطرافیانتان، بتوانید از سد این مشکل عبور کنید.

۲- داشتن اطلاعات کافی در خصوص مشکل پیش رو

یکی دیگر از موارد مهم برای مقابله با بیماری هایی همچون کرونا، داشتن اطلاعات کافی و آگاهی کامل از مسئله پیش رویتان است. با این کار، شما از عواقب واقعی این بیماری و راه حل‌های احتمالی برای مقابله با آن به طور کامل آگاه هستید؛ و تصورات غیر واقعی که ممکن است درباره آینده به ذهنتان خطور کند و تصوراتی در زمینه اینکه چه اتفاقی ممکن است برایتان رخ دهد، دیگر برای شما پیش نمی آیند و شما می توانید تمام تمرکز و انرژی تان را روی بهبود یافتن هرچه بیشتر حال خود با کمک افراد متخصص بگذارید.

۳- برقراری ارتباط با نزدیکان از طریق شبکه های اجتماعی

امروزه شبکه‌های اجتماعی این موقعیت را فراهم کرده‌اند که افراد بتوانند از راه دور با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در واقع، افرادی که به بیماری کرونا مبتلا شدند می‌توانند از طریق این شبکه‌ها با خانواده، دوستان و نزدیکانشان در ارتباط باشند و برای مبارزه کردن با این بیماری روحیه داشته باشند. آنها همچنین می‌توانند با استفاده از این شبکه های اجتماعی، درباره وضعیت موجود ، اطلاعات کسب کنند و آگاهی خود را درباره این بیماری افزایش دهند.

برقراری ارتباط تصویری با عزیزان و نزدیکانتان می‌تواند تاثیر بسیار مفیدی روی شرایط روحی و روانی شما داشته باشد، چون در هنگام قرنطینه ارتباطات شما به حداقل خواهد رسید.

البته استفاده بیش از اندازه از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند نتیجه ای کاملا برعکس داشته باشد و فرد به صورت بیمارگونه ای زیر بمباران خبرهای بد و نا امید کننده، استرس، ترس و اضطراب قرار بگیرد. بنابراین، شما می‌توانید از جنبه خوب این شبکه‌های اجتماعی برای مقابله با کرونا استفاده لازم را ببرید.

۴- رعایت نکات بهداشتی

رعایت مسائل بهداشتی یکی از کارهایی است که باعث ایجاد نوعی آرامش روحی در شما خواهد شد. درواقع، شما با رعایت نکات بهداشتی، علاوه بر اینکه احتمال بیمار کردن دیگران را به حداقل می رسانید، خودتان نیز کمتر در معرض عفونت قرار می‌گیرید و دانستن این موضوع به شما کمک می‌کند که امید خود را برای شکست دادن این بیماری از دست ندهید.

۵- یادگیری مهارت های جدید

شما می‌توانید در فرصتی که دارید، یک مهارت جدید یاد بگیرید. شاید در ابتدا یادگیری در شرایط بیماری برای شما سخت باشد، اما این موضوع می‌تواند به شما کمک کند تا ذهن خود را روی موضوعاتی غیر از بیماری خود متمرکز کنید. همچنین انگیزه‌ای برای گذران روز خود داشته باشید. افسردگی بر اثر کرونا نیز با این روش بسیار بهبود میابد.

۶- مطالعه کردن

خواندن کتاب‌های مختلفی که هم می‌توانند شما را سرگرم کنند و هم می‌توانند الهام بخش شما باشند تا به مبارزه با این بیماری بپردازید، نیز یکی از مواردی است که می‌تواند تاثیر به سزایی در روند درمان شما داشته باشد.

در انتهای مطلب در بخش منابع مرتبط برای مطالعه بیشتر، چند کتاب خوب، خواندنی و البته انگیزه بخش را به شما معرفی خواهیم کرد تا شاید بتوانید با خواندن آنها به شکست دادن این بیماری امیدوارتر شوید.

باید بدانید که کرونا بر خلاف آنچه که به نظرتان می‌رسد، می‌تواند با رعایت روش های توصیه شده بر طرف شود و مهم ترین سلاح شما در برابر این بیماری ، قدرت بدن و به خصوص روحیه شما است.

سیستم دفاعی بدن شما خطراتی به مراتب سهمگین تر از این بیماری را دفع می‌کند و شما باید سعی کنید تا جای ممکن این سلاح را تقویت کنید. همانطور که پیش تر نیز اشاره شد، افسردگی می‌تواند سیستم ایمنی شما را تضعیف کند. بنابراین، با داشتن امید به آینده پس از پشت سر گذراندن این مشکل، میتوانید هر چه زودتر بهبود پیدا کنید.

در ضمن، در این شریط سخت پیش آمده بهتر است همگی با هم متحد باشیم و تا جای ممکن به یکدیگر کمک کنیم و این موضوع را در ذهن داشته باشیم که این شرایط سخت برای همه مردم دنیا پیش آمده و تنها ما به آن دچار نشده‌ایم.

در آخر، ذکر این نکته خالی از لطف نیست که باید به یاد داشته باشیم که در هنگام بروز مشکلاتی نظیر کرونا، به یکدیگر مهر بورزیم!

اگر تمایل دارید بدانید چه کسانی نمی‌توانند واکسن کرونا را دریافت کنند؟ می توانید مقاله زیر را مطالعه کنید.

منابع مرتبط برای مطالعه بیشتر

۱- انسان در جستجوی معنا اثر ویکتور فرانکل، ترجمه مهین میلانی

این کتاب روایتگر زندگی خود نویسنده در دوران جنگ جهانی دوم است. او مدتی را در اردوگاه‌ های کار اجباری نازی‌ها به سر برده است؛ ویکتور فرانکل در زمانی که در این اردوگاه به سر می‌برده، پدر، مادر، همسر و برادرش را از دست می دهد و می‌توان گفت که به قول خودش «درد از دست دادن» را آن موقع می فهمد.
این کتاب در بخش اول به ماجرای دست و پنجه نرم کردن ویکتور فرانکل با مشکلات و سختی‌های پیش رویش می‌پردازد و در بخش دوم نیز مکتب تخصصی خود یعنی لوگوتراپی یا معنا درمانی را مورد بحث قرار داده است. این کتاب می‌تواند برای شما یک منبع انگیزشی قدرتمند باشد.

 

۲- نقش استرس در بیماری‌های جسمی نوشته فاطمه شعیبی

این کتاب به این موضوع می‌پردازد که بسیاری از بیماری‌ها و مشکلات جسمی می‌توانند ناشی از مشکلات روحی باشد و به طور ناخودآگاه روی جسم شما هم تاثیر داشته باشد.

 

۳- اوضاع خیلی خراب است! کتابی درباره امید نوشته مارک منسون، ترجمه سمانه پرهیزکاری

مارک منسون در این کتاب به این موضوع اشاره دارد که بسیاری از ترس‌ها و اضطراب‌هایی که امروزه گریبان گیر عموم مردم جامعه شده است، به دلیل کوشش بیش از حد و اندازه آنها برای رسیدن به خوشبختی و شادی است. او در قسمتی از این کتاب، به معنای آزادی حقیقی نیز اشاره میکند و می‌گوید:«محدود کردن خویش، تنها شکل واقعی آزادی و تنها شیوه اخلاقی برخورد با این مفهوم است. شاید در ابتدا فکر کنید که آزادی به معنای توانایی برگزیدن و انتخاب خواسته‌های خود در زندگی است، اما در واقع آزادی چیزهایی است که حاضرید رهایشان کنید.
آزادی یعنی همین عدم وابستگی به چیزهایی که فکرش را هم نمی‌کنید، بتوانید بدون آنها زندگی کنید. این فقط معنای آزادی حقیقی نیست، بلکه تنها نوع آزادی نیز محسوب می‌شود.»

در این مطلب سعی کردیم به روش هایی اشاره کنیم که به افرادی که به کرونا مبتلا هستند، کمک می کند تا بر افسردگی شان کنترل داشته باشند.
اگر نظر یا تجربه خاصی در خصوص افسردگی بر اثر کرونا  دارید، تجربیات و نظرات خود را با ما در «پاسخ از ما» در میان بگذارید.

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات پاسخ از ما در ایمیل خود مطلع شوید، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید:

‫4 نظر ارسال شده در “چگونه افرادی که به کرونا مبتلا هستند، بر افسردگی خود غلبه کنند؟

  1. هادی :

    یه چیزی. شما نوشتین تو این مدت مهارت یاد بگیرین. آخه آدم تو اون شرایط نفس هم نمیتونه بکشه. بشینه چیز یاد بگیره؟

    • پاسخ از ما :

      هادی عزیز
      ممنون از اینکه نر خود را با ما در میان گذاشتید. البته حق با شما است. در دوهفته اول واقعا شرایط جسمانی فرد مبتلا به کووید ۱۹ وخیم است. این توصیه برای مدت نقاهت است. یعنی زمانی که بیمار نسبتا بهبود یافته است. اما هنوز ناقل است و باید در قرنطینه بماند. پیشنهاد می کنم مقاله چگونه با شرایز قرنطینه کرونا کنار بیاییم را هم مطالعه کنید.

    • پاسخ از ما :

      نسترن عزیز
      سپاسگذاریم که نظر خود را با پاسخ از ما به اشتراک گذاشتید. بله. زندگی هرگز عادلانه نیست. ما هم باید در هر شرایطی به جلو حرکت کنیم. وگرنه اموراتمان نمی گذرد. شاید مقاله راه های ایجاد انگیزه بتواند کمکتان کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com