راهنمای مطالعه
- چرا اقدامات احتیاطی برای قطعی برق لازم است؟
- چند نکتهی مهم…
- چالش اول؛ سالم نگه داشتن غذاهای یخچالی و فریزری
- چالش دوم؛ قطعی آب ناشی از قطع شدن برق!
- چالش سوم؛ تمام شدن شارژ گوشی و لپتاپ
- چالش چهارم؛ گیر افتادن در آسانسور
- چالش پنجم؛ سالم نگه داشتن وسایل برقی مان
- چالش ششم؛ تاریکی
- چند نکتهی مهم دیگر…
- چالش هفتم، سرگرمی
- سوالات متداول
گویا ماجرای قطعی برق داستانی است که قرار است از این به بعد در هر تابستان گریبانگیرمان شود. تمام افرادی که در این ایام با قطع شدن برق مواجه شده اند، به هنگام پیری برای نوه ها و نتیجههایشان چنین تعریف خواهند کرد که در تابستان به جای لذت بردن از اوقات فراغت و سرگرم کردن خودمان با بازی های گوناگون یا باید به فکر شارژ کردن گوشی ها و لپتاب های خود با پاور بانک هایمان بودیم و یا به خاطر اینکه کارهایمان به خاطر قطعی برق و نداشتن اینترنت عقب می افتاد، مدام مینالیدیم. حتی میتوانیم از قطعی برق و باخت قهرمان های شطرنج کشورمان هم برایشان صحبت کنیم!
گذشته از مسئله قطعی برق و علل آن، موضوعی که اکنون بیشتر از هر چیز دیگری برایمان اهمیت دارد، مسئلهی دانستن نکات لازم و ضروری در هنگام قطعی برق است. دغدغهی این روزهایمان این است که با قطع شدن برق باید چه کنیم؟ برای غذاهای موجود در یخچال و فریز خود چه چارهای بیندیشیم؟ گرمای هوا را کجای دلمان بگذاریم؟ اگر در آسانسور گیر کردیم، باید چه کاری انجام دهیم؟ یا اینکه اصلا به هنگام قطعی برق، چگونه باید خودمان را سرگرم کنیم؟ خوب خبر خوش این است که امروز در این مطلب از «پاسخ از ما» قصد داریم به تمام این سوالات پاسخ دهیم و راهکارهایی برای مواجهه مناسب با قطعی برق در اختیارتان بگذاریم!
چرا اقدامات احتیاطی برای قطعی برق لازم است؟
اینکه چرا قطعی برق داریم و رابطهی قطعی برق و استخراج بیت کوین چیست، اصلا به موضوع این مقاله ربطی ندارد. چیزی که ما امروز میخواهیم دربارهاش حرف بزنیم، کارهایی است که انجام دادنشان به هنگام قطعی برق لازم و ضروری است. به علاوه، تجربه ثابت کرده که ما ایرانیها به خوبی با هر اوضاعی سازگار میشویم. پس چه بهتر که یک راهنمای شسته رفته و جمع و جور دربارهاش داشته باشیم تا هر وقت که لازم شد، به آن مراجعه کنیم.
در دنیای امروز که همه چیز بر سر انگشتان تکنولوژی میچرخد، قطعی برق میتواند بسیار ترسناک باشد؛ قطعی برق و اینترنت دو لبهی یک شمشیرند و البته قطعی هر کدام از آنها به نفع هیچ کسی نیست. خود من به شخصه تمام کارهایم با گوشی و لپتاپ و اینترنت سر و کار دارد و حتی اگر دو ساعت هم برق قطع شود، از استرس و اضطراب سر به بیابان خواهم گذاشت. به همین دلیل، از لیست زمان بندی قطعی برق منتشر شده استفاده میکنم و کارهایم را مطابق با آن تنظیم میکنم. البته این فقط یک گوشه از معضلات قطع شدن برق بود.
چند نکتهی مهم…
- برای اطلاع از قطعی برق، میتوانید با شماره ۱۲۱، سامانه فوریتهای برق تماس بگیرید. همچنین، اپلیکیشن «برق من» نیز امکان اطلاع از ساعات قطعی برق را فراهم کرده است. در نهایت گوگل و شبکههای اجتماعی نیز مفیدند.
- اگر وسیلهی برقی شما، مثل یخچال و کولر و پنکه و… به هنگام قطعی برق سوخت، میتوانید با مراجعه به ادارهی برق منطقهی خود شکایتی تنظیم کرده و خسارت آن را پس بگیرید. اگر دقت کرده باشید، هر ماه روی قبض برق شما مبلغی به عنوان «بیمه» درج شده که برای همین مواقع است.
چالش اول؛ سالم نگه داشتن غذاهای یخچالی و فریزری
در این روزها، مدت زمان قطعی برق چندان طولانی نیست؛ معمولا بعد از یکی دو ساعت تا نهایتا سه ساعت، برق مجددا وصل میشود. از همین روی، نگرانی چندانی از بابت فاسد شدن مواد غذایی داخل و یخچال و فریز وجود نخواهد داشت. نکات زیر را در ذهن خود بسپارید که:
- مواد غذایی را می توان بدون هیچ گونه مشکلی و بدون احتمال فاسد شدنشان به مدت ۴ الی ۵ ساعت در یخچال نگهداری کرد.
- نگهداری مواد غذایی در فریزر نیز بین ۲۴ تا ۴۸ ساعت ممکن است.
اما خوب به هر حال کار از محکمکاری عیب نمیکند و باید نکات ضروری برای سالم ماندن مواد غذایی داخل یخچال و فریز را رعایت کنید. همچنین، به این نکته توجه داشته باشید حتی اگر جدول زمابندی قطعی برق هم منتشر شده باشد، باز هم ممکن است که اتفاقی پیشبینی نشده رخ دهد. لذا بهتر است با راهکارهای احتیاطی در چنین مواقعی آشنا باشیم.
به هنگام قطعی برق، برای جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی موجود در یخچال و فریز، باید نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
- به یاد داشته باشید برای نگهداری بهتر مواد غذایی موجود در یخچال و فریزر، می توانید یخ خشک داخل آن ها قرار دهید. بسته های یخ خشک در داروخانه ها موجودند و برای چنین مواقعی بسیار مفید هستند. نم نمیدهند و البته به مدت طولانیتری به صورت یخ زده باقی می مانند.
- همینطور سعی کنید از باز و بسته کردن در یخچال و فریزر، جز در موارد ضروری، خودداری کنید.
- در قدم بعدی اگر فکر میکنید قطعی برق ممکن است طولانی شود، بهتر است ابتدا به سراغ غذاهایی بروید که زود فاسد میشوند و آنها را قبل از بقیه خوراکی ها مصرف کنید.
- ذخیره چند نوع غذای کنسروی و با تاریخ مصرف طولانی نیز میتواند گزینهی خوبی باشد.
- به هنگام قطع شدن برق، ذخیرهی آب آشامیدنی را فراموش نکنید.
- برای پخت غذاها داشتن یک اجاق پیک نیکی هم بد نیست.
چالش دوم؛ قطعی آب ناشی از قطع شدن برق!
بدون شک قطعی آب که ممکن است به خاطر نبود برق رخ بدهد را باید به عنوان معضل اول در این مقاله میگنجاندیم؛ اما از آنجایی که مشکل قطعی آب برای همه اتفاق نمی افتد، تصمیم گرفتیم که جایگاه دوم را به آن اختصاص دهیم.
امروزه با آپارتمانی شدن تمام خانهها، استفاده از پمپ آب امری طبیعی است. زمانی که قطعی برق رخ میدهد، پمپ نیز از کار میافتد و به دنبال آن، آب نیز قطع میشود. لذا، مسئلهی ذخیرهی آب هم اهمیت دو چندانی پیدا میکند.
برای حل مشکل نبود آب به هنگام قطع شدن برق، میتوانید راهکارهای زیر را در پیش بگیرید:
- همیشه چند شیشه آب معدنی در یخچال (یا در جای دیگر) نگهداری کنید.
- میتوانید از گالنهای ۲۰ لیتری برای ذخیرهی آب استفاده کنید و یا اینکه وان و تشت حمام را از آب پر کنید.
- اگر ساختمان شما مجهز به مخزن آب است، میتوانید مستقیما از همان استفاده نمایید.
- در مصرف آب صرفهجویی کنید و کارهای شست و شو را به بعد از قطعی برق موکول کنید.
چالش سوم؛ تمام شدن شارژ گوشی و لپتاپ
همان طور که پیش تر اشاره کردیم، قطعی برق اگر یک وجه ترسناک داشته باشد، همین تمام شدن شارژ گوشی و لپتاب است. خودمان بیشتر از هر شخص دیگری می دانیم که در این دوره و زمانه، استفاده از تکنولوژی تا چه اندازه در زندگی مان نقش دارد و نبودنش تا چه میزان اذیتمان میکند. شاید برایتان جالب باشد که حتی دو نوع فوبیا داریم که تکلنولوژی برایمان به ارمغان آورده؛ نواینترنتوفوبیا (ترس از نبود و قطعی موقت اینترنت) و نوموفوبیا (ترس از دور بودن از تلفن همراه)!
از طرف دیگر، نه تنها تمام شدن شارژ باتری نگرانکننده است، بلکه به تجربهی شخصی خودم، قطعی اینترنت نیز که رابطهای مستقیم با قطعی برق هم دارد، دلواپس کننده می باشد. پیداست که دستگاه مودم و وایفای با قطع شدن برق کار نخواهد کرد، اما به احتمال زیاد، ممکن است به هنگام قطعی برق، دیتای گوشی شما (اینترنت گوشی تان) نیز از کار بیفتد. پس خودتان را همه جوره آماده نداشتن اینترنت کنید.
در زمان قطعی برق، برای حل مشکل تمام شدن شارژ گوشی و لپتاپ می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- سعی کنید کمتر از گوشی و لپتاپ استفاده کنید.
- در صورت امکان، یک پاوربانک تهیه کنید و همیشه آن را شارژ نگه دارید.
- قبل از قطع شدن برق، کارهای مهمی که نیاز به گوشی، لپتاپ یا اینترنت دارند را به انجام برسانید.
- به هنگام قطعی برق، خودتان را به جای استفاده از گوشی، با مطالعه کتاب سرگرم کنید.
در صورت تمایل می توانید مقاله بهترین کتاب های انگیزشی را مطالعه کنید.
- می توانید برای گردش به بیرون از خانه بروید؛ همه جای شهر که قطعی برق ندارد!
چالش چهارم؛ گیر افتادن در آسانسور
از دیگر مشکلات جدی به هنگام قطعی برق، مسئلهی گیر افتادن در آسانسور است. بسیاری از افراد شاید به همین دلیل تصمیم گرفته باشند که در این چند وقت از آسانسور استفاده نکنند، اما خوب حادثه خبر نمیکند و بعید نیست که حتی برای یک بار هم که شده در آسانسور گیر بیفتید. این مورد، به خصوص برای افرادی که ترس و فوبیا از مکان های بسته و تنگ دارند، نگرانکننده تر است. گذشته از آن، طبق آمار منتشر شده توسط آتش نشانی، با افزایش قطع شدن برق در این اواخر، تماس با این سازمان نیز تا درصد زیادی افزایش یافته است.
از نکاتی که به هنگام قطعی برق و استفاده از آسانسور باید بدانیم، به شرح زیر است:
- سعی کنید در محدودهی مشخصشدهی ساعات قطعی برق، از آسانسور استفاده نکنید.
- به هنگام استفاده از آسانسور، سعی کنید که گوشی خود را به همراه داشته باشید.
- اگر در آسانسور گیر افتادید، نترسید، آرامش خود را حفظ کنید و نفس عمیق بکشید.
- نگران تمام شدن هوای آسانسور نباشید، زیرا به اندازهی کافی فضا برای تهویه وجود دارد.
- در قدم بعدی زنگ خطر آسانسور را به صدا در بیاورید.
- اگر تلفن همراه داشتید، با ۱۲۵ تماس بگیرید.
- در غیر این صورت، سعی کنید با ضربه زدن به وسیلهی یک جسم سخت (مثل سگک کمربند) به صورت ممتد، همسایگان را با خبر کنید.
- اجازه ندهید کودکان به تنهایی از آسانسور استفاده کنند. همچنین، تمامی موارد بالا را به آنان آموزش دهید.
- در صورت امکان، کل ساختمان یا آسانسور را به برق اضطراری مجهز کنید.
- آسانسور را به سیستم «بلک اوت» مجهز کنید تا هنگام قطعی برق، در اولین خروجی توقف کند.
- نسبت به سرویس و بازدید ماهانهی آسانسور، پیگیر باشید.
چالش پنجم؛ سالم نگه داشتن وسایل برقی مان
از مهمترین مشکلاتی که ممکن است در زمان قطعی برق برای تک تک ما به وجود بیاید، آسیب دیدن وسایل برقی مان است. در این دوره که قیمت لوازم برقی سر به فلک کشیده است، بدون شک سالم نگه داشتن آن ها موضوعی است که نمیشود به سادگی از کنارش گذشت. هر چند که در صورت بروز آسیب در لوازم برقی میتوان به ادارهی برق شکایت برد و خسارت گرفت، اما خوب همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
دلیل اصلی آسیب دیدن و سوختن وسایل برقی در هنگام قطع شدن برق، نوسانات الکتریکی است؛ این موضوع به خصوص هنگامی که برق مجددا وصل میشود، نمود بیشتری پیدا میکند. به هنگام وصل شدن مجدد برق، نیروی الکتریسته به صورت ناگهانی به شبکه باز میگردد و همین موضوع ممکن است آسیب های جبران ناپذیری را به وسایل الکتریکی شما وارد کند.
برای جلوگیری از آسیب دیدن و خراب شدن وسایل برقی تان در هنگام قطعی برق، این چند راهکار را به یاد داشته باشید:
- برای تمامی لوازم برقی خود، یک دستگاه محافظ تهیه کنید. این راه حل هم ساده است و هم ارزان.
- سیمکشی کل خانه را به جعبهی فیوز مجهز نمایید. در این صورت آسیب به لوازم برقی تا حد چشمگیری کاهش پیدا میکند.
- در صورت امکان، برای وسایل برقی گران قیمت تان، دستگاه یو.پی.اس (UPS) تهیه کنید. این دستگاه در حقیقت نوعی باتری است که بعد از قطعی برق، دستگاه را تغذیه میکند و به شما این امکان را میدهد که دستگاه برقی را بدون نگرانی از بابت سوختگی، خاموش نمایید.
- در نهایت، اگر فکر میکنید ساعت قطعی برق نزدیک است، دستگاه هایی که بدان نیازی ندارید، خاموش کرده و از پریز بکشید.
چالش ششم؛ تاریکی
این معضل نیز به هنگام قطع شدن برق، بی شک اعصاب و روان شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. هرچند که بنا بر تجربه کمتر دیده ایم که در این چند وقت قطعی برق به هنگام شب و تاریکی رخ دهد، اما عقل سلیم حکم میکند که خود را برای هر رخدادی آماده نماییم.
از قدیم الایام تاکنون، قطعی برق و تاریکی رفیق گرمابه و گلستان یکدیگر بودهاند، پس لازم است که نکاتی را دربارهی این موضوع به خاطر داشته باشیم:
- به هنگام قطعی، همهی لامپها را خاموش کنید، به جز یکی. در این صورت وقتی برق مجددا آمد مطلع خواهید شد.
- در این دوره و زمانه استفاده از شمع دیگر توصیه نمیشود. بهتر است به هنگام قطع شدن برق از فانوسهای شارژی یا باتری خور، از چراغهای LED یا در بدترین حالت از چراغها و فانوسهای نفتی استفاده کنید.
در صورت تمایل به خرید چراغ LED یو اس بی مدل Flexible USB Light میتوانید به لینک زیر مراجعه کنید.
- اگر توانستید، از «لامپهای ایمنی اضطراری» استفاده کنید؛ این لامپ ها به پریزهای بلااستفاده وصل میشوند، شارژ میشوند و به هنگام قطعی برق و تاریکی به صورت اتوماتیک روشن میشوند.
- در صورت امکان، اگر تمکن مالی کافی را دارید، میتوانید یک ژنراتور خانگی یا باتری ذخیرهی برق تهیه کنید. این گونه از خیالتان از بابت تمامی معضلات ناشی از قطعی برق راحت خواهد بود.
چند نکتهی مهم دیگر…
- اگر ژنراتور خریداری کردید، به محل تعبیهی آن بسیار دقت کنید. جای ژنراتور باید خشک و خنک باشد، و البته تهویهی مناسبی نیز داشته باشد. به علاوه فراموش نکنید که بعضی از ژنراتورها گاز سمی تولید میکنند.
- به هنگام قطعی برق، اگر به سراغ چراغهای باتری خوری میروید که سالها به آن دست نزدهاید، بهتر است هوشیار باشید؛ زیرا ممکن است به دلیل انتشار اسید باتری در طولانی مدت، خراب و آلوده شده باشند.
چالش هفتم، سرگرمی
بیایید اعتراف کنیم که زمان قطعی برق یکی از حوصله سربرترین اوقات روز است. آن طور که پیداست باید برای برهه زمانی طولانی به این شرایط عادت کنیم و خودمان را با آن وفق بدهیم؛ پس چه بهتر که برای هر قسمت از این مشکل چاره ای بیندیشیم. ساعات قطعی برق نه اینترنتی وجود دارد و نه لپتاپ و گوشی موبایل. پس در این مدت چه کاری میشود انجام داد که هم به نحوی از زمان استفاده کرده باشیم و هم اینکه خودمان را سرگرم کرده باشیم؟
برای سرگرمی و استفاده از زمان در هنگام قطعی برق میتوانید این موارد را انجام دهید:
- اگر امکانش هست، به مطالعه روزنامه، مجله و یا کتاب بپردازید.
در صورت تمایل می توانید مقاله کتاب های ریچل هالیس را مطالعه کنید.
- بخوابید! به نظر من خواب یکی از بهترین تفریحات است.
- با خانواده معاشرت کنید و به جای استفاده از گوشی موبایل، کمی به چشم و گردنتان استراحت دهید!
- کنار هم جمع شوید و بازی های گروهی انجام دهید.
- با دوستان، آشنایان و یا خانواده خود به بیرون بروید و اوقات خود را به گردش کردن و خرید اختصاص دهید؛ به خاطر بسپارید کل شهر که در خاموشی فرو نمی رود!
سوالات متداول
از آنجایی که قطعی برق طولانی نیست، خطری مواد غذایی یخچال و فریز را تهدید نمیکند. غذاها به مدت ۵ ساعت در یخچال و ۲۴ ساعت در فریزر سالم میمانند.
این موضوع بستگی به محل زندگی شما دارد. معمولا با قطعی برق، پمپ آب هم از کار افتاده و در نتیجه برق نیز قطع میشود. پس نسبت به ذخیرهی آب هم اقدام نمایید.
آرامش خود را حفظ کنید و دکمهی خطر آسانسور را فشار دهید. با آتش نشانی تماس بگیرید و یا در نهایت با ایجاد سر و صدا، همسایگان را با خبر کنید.
استفاده از محافظ الکتریکی، کشیدن دستگاه ها از پریز، مجهز کردن برقکشی خانه به جعبه فیوز و یا استفاده از دستگاه UPS میتواند بسیار مفید و راهگشا باشند.
مطالب خوب و مفیده…